Na burzama ulagači oprezni na valu oscilacije cijena nafte

Na europskim burzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno, a promet je mršav jer se zbog praznika u Britaniji i SAD-u danas ne radi. Frankfurtski DAX indeks bio je u 9,30 sati u plusu oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko oslabio.

Ulagači su jutros oprezni jer je sve vjerojatnije da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope u lipnju ili srpnju. Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima dionica, dok bi zemljama u razvoju podiglo cijene zaduživanja.

Podršku tržištima jutros ne pružaju ni cijene nafte. Nakon što je prošloga tjedna skočila oko 3 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela pala 0,2 posto, na 49,21 dolar.

Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 0,5 posto, na 49,09 dolara, nakon što je prošloga tjedna poskupio oko 1 posto. I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,4 posto, na 17.068 bodova jer se ulagači nadaju da će japanska vlada odgoditi povećanje poreza na dodanu vrijednost, planirano za travanj iduće godine.

You may also like