Na burzama snažan rast dionica Tesle

Tehnološki sektor dobitnik

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući ponajviše snažnom rastu cijene dionice Tesle. Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook i Nvidia.

Najviše je, više od 5 posto, skočila cijena Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih automobila objavio da je otvorio prvu solarnu stanicu za punjenje u Kini.

S druge strane, u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše, oko 1 posto, u uslužnom sektoru. Slijedio je rudarski sektor, a prosječnim padom od 0,6 posto.

Izvješće tvrtke IHS Markit pokazalo je da je indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u u lipnju dosegnuo 62,6 bodova, više od očekivanja, što ukazuje na daljnji snažan oporavak proizvodnje.

No, kako nema dovoljno sirovina i kvalificiranih radnika, rastu i cijene proizvodnje, pokazalo je jučer objavljeno izvješće.

Američka središnja banka od početka koronakrize vodi izuzetno poticajnu monetarnu politiku, pri čemu je smanjila ključne kamate na rekordno niske razine i uvela programe kupnje obveznica kako bi povećala likvidnost.

Tržište se ovoga tjedna smirilo nakon što je prošloga tjedna znatno palo jer je američka središnja banka neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

U utorak je, pak, u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je namjera središnje banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacijskih pritisaka.

No, na tržištima vlada oprez, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 9,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,1 milijardu.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je oko 13, a Nasdaq i Dow Jones oko 11 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno dok se čekaju nove vijesti iz gospodarstava i središnjih banaka koje bi mogle usmjeriti tržišta.Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje skroman promet, kao i prethodnih dana, jer nema važnijih gospodarskih vijesti, dok bi Crobex indeksi, nakon jučerašnjeg blagog rasta, mogli stagnirati.

Na azijskim burzama u četvrtak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači čekaju nove vijesti iz gospodarstava i središnjih banaka koje bi mogle usmjeriti tržišta.

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Cijene nafte, pak, stagniraju na najvišim razinama u više od dvije godine. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,10 posto, na 75,25 dolara, dok na američkom tržištu cijena barela stagnira oko 73,15 dolara.

You may also like