Na burzama predah nakon dva dana rasta

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su se ulagači odlučili na predah nakon dva dana snažnog rasta cijena dionica. Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 17.828 bodova, a S&P 500 0,02 posto, na 2.090 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,14 posto, na 4.901 bod.

Nakon što je u prethodna dva dana skočio 2 posto, jučer je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, pri čemu su porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima, dok su u bankarskom i rudarskom sektoru pale.

Prethodnih dana upravo su rudarski i bankarski sektor predvodili uspon cijena dionica zahvaljujući rastu cijena sirovina i mogućem povećanju kamata Feda, što bi pozitivno utjecalo na dionice banaka. Skupini dužnosnika američke središnje banke, koji su posljednjih dana najavljivali mogućnost povećanja kamata već u lipnju ili srpnju, jučer se pridružio i guverner Feda Jerome Powell, kazavši da bi do povećanja cijene novca moglo doći prilično brzo, ako podaci potvrde da se rast gospodarstva nastavlja, a situacija na tržištu rada dodatno poboljšava.

Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cijena dionica. Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da bi to potvrdilo da se gospodarska situacija poboljšava.

Nakon dva dana snažnog rasta cijena dionica, “ulagači su sada maknuli nogu s gasa i čekaju što će pokazati novi gospodarski podaci”, kaže Phil Blancato, direktor u fondu Ladenburg Thalmann Asset Management. A jučer objavljeni podaci pokazali su da su narudžbe u SAD-u u travnju porasle, dok su kapitalne investicije dodatno oslabile.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 posto, na 6.265 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 10.272 boda, a pariški CAC 0,69 posto, na 4.512 bodova.

You may also like