Na burzama ponovno problemi sa tehnološkim sektorom

Pao i energetski sektor
 Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno pali, nakon rasta dan prije, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s američkog tržišta rada, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor.

Posljednjih dana tržište je pod pritiskom zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. U srijedu je taj sektor porastao prvi put nakon tri dana pada, no jučer je ponovno završio u minusu. Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com pale su više od 2,8 posto. Taj je sektor ove godine predvodio po rastu.

Postavlja se i pitanje nije li i cijelo tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima. Na spori oporavak od koronakrize ukazuje i jučer objavljeni podatak da je prošloga tjedna inicijalni zahtjev za pomoć nezaposlenima podnijelo oko 880 tisuća Amerikanaca, kao i tjedan dana prije. To znači da nezaposlenost i dalje ostaje visoka. Neki oblik pomoći za nezaposlene trenutno prima 29,6 milijuna Amerikanaca.

Zbog zbrinutosti u vezi sporog oporavka gospodarstva, jučer su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pritom je energetski sektor potonuo u prosjeku 3,7 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte jer se ne očekuje značajniji rast potražnje, s obzirom na spori oporavak gospodarstava. Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje jer se bliže predsjednički izbori u SAD-u i jer su se rujan i listopad i prije pokazali vrlo turbulentnima na tržištima.

Na većini azijskih burzi indeksi su u petak pali, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom i jer su splasnule nade u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu. Azijski su ulagači oprezni jer su jučer burzovni indeksi na Wall Streetu ponovno pali, već četvrti put u posljednjih pet dana, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg pada cijena dionica, pri čemu ulagači prate pregovore između Britanije i Europske unije te gospodarske pokazatelje.  Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija koje bi mogle pokrenuti tržište, pa bi Crobex indeks, koji je na putu blagog tjednog gubitka, mogao stagnirati.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Jučer je tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana, nakon što je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde poručila da ECB pažljivo prati tečaj, ali da to nije alat u monetarnoj politici. Ulagači su se, naime, plašili da će ECB upozoriti da je jačanje eura prebrzo i presnažno i tako ga verbalno pokušati oslabiti. Čelnici središnje banke ostavili su na jučerašnjoj sjednici kamatne tope nepromijenjene, kao što se i očekivalo, i blago smanjili procjene pada gospodarstva eurozone u ovoj godini.

Cijene su nafte, pak, jutros pale drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 39,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 37,30 dolara.

You may also like