Na burzama oprez zbog pada dionica energetskog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi stagnirali nakon objave podatka o slabljenju tvorničkih aktivnosti u SAD-u, što je pridonijelo neizvjesnosti uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti, a zbog novog potonuća cijena nafte pod pritiskom je bio energetski sektor.

Njujorški Dow Jones u četvrtak je ojačao blagih 18,42 boda ili 0,1 posto, na 18.413 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,09 posto, na 2.170 bodova. Tehnološki Nasdag je porastao 0,27 posto, na 5.227 bodova, podruprt rastom cijene dionice Charter Communicationsa za 4,5 posto, nakon što je objavljeno da će ta dionica ući u sastav S&P-ja.

Američki Institut za menadžment nabave (ISM) objavio je da je indeks tvorničkih aktivnosti u kolovozu pao na 49,4 boda, što je ispod procjena ekonomista od 52 boda, i ukazuje na prvu kontrakciju proizvodnje od veljače. Taj podatak pritisnulo je raspoloženje na tržištu u uvjetima kad su investitori ionako nervozni pred objavu podatka o zaposlenosti u SAD-u tijekom kolovoza.

Potpredsjednik Feda Stanley Fischer, naime, krajem prošloga tjedna najavio je da će središnja banka prije odluke o podizanju kamatnih stopa razmotriti upravo to izvješće. Ekonomist procjenjuju da je u kolovozu američko gospodarstvo kreiralo 180.000 novih radnih mjesta.

Cijene nafte potonule su u i u četvrtak, nastavivši oštru korekciju zabilježenu prethodnoga dana, uslijed podataka američke vlade o rastu zaliha sirove nafte i goriva. Cijena barela Brenta u Londonu spustila se za 3,1 posto, na 45,45 dolara, dok je cijena barela na američkom tržištu pala 3,5 posto, na 43,16 dolara.

To je spustilo cijene dionica energetskog sektora u prosjeku za 0,3 posto. “I pad cijena nafte i slabost tvorničkih aktivnosti ukazuju na slabosti u gospodarstvu. Postoje zabrinutosti o neusklađenosti Fedovih namjeravanih poteza i onoga što nam podaci pokazuju”, navodi Tim Ghrieskey, investicijski strateg pri Solaris Asset Managementu.

Na europskim burzama cijene dionica također su oslabile, nakon objave slabijeg od očekivanja podatka o američkim tvorničkim aktivnostima. Londonski Ftse završio je trgovanje u četvrtak u minusu 0,52 posto, na 6.745 bodova, a frankfurtski DAX za 0,55 posto, na 10.534 boda, dok je pariški CAC blago ojačao, za 0,03 posto, na 4.439 bodova.

You may also like