Na burzama oprez uoči objave podataka o inflaciji

Čeka se FED

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči početka sezone poslovnih izvješća kompanija, ali i objave podataka o inflaciji i poruka iz Feda.

Posljedica je to opreza ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvješća JPMorgana, a potom i drugih velikih banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će u srijedu biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji bi mogli pojasniti kada će američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje.

U srijedu će biti objavljeno i izvješće o potrošačkim cijenama, koje će pokazati kako se kreće inflacija.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog jačanja inflacijskih pritisaka i skorašnjeg smanjenja monetarnih poticaja.  Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, kao i proteklih dana, jer bi trgovanje moglo biti mirno, s obzirom da nema značajnijih vijesti iz kompanija.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer je zbog visoke inflacije i poremećaja u nabavnim lancima splasnula sklonost prema rizičnijim investicijama, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta.

A kako se očekuje da će Fed uskoro početi zaoštravati monetarnu politiku, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla treći dan zaredom.

Posljednjih dana tržište nafte manje oscilira, nakon što je krajem prošloga tjedna cijena barela na londonskom tržištu dosegnula najvišu razinu u tri godine, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica nedovoljno ponude, s obzirom na jačanje potražnje za energentima zbog oporavka gospodarstava.

You may also like