Na burzama oklade tko će imati najviše koristi od poticajnih mjera

Preusmjeravanje ulagača

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali zbog preusmjeravanja ulagača iz tehnološkog u druge sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih gospodarskih mjera.

Na početku jučerašnjeg trgovanja svi ti indeksi dosegnuli su nove rekordne razine, no kasnije su S&P 500 i Nasdaq oslabili, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, koje su mjesecima predvodile na tržištu.

Tako je cijena Tesle potonula više od 5 posto, dok su dionice Amazon.coma, Applea i Microsofta pojeftinile manje od 1 posto. S druge strane, najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, prosječno 1,8 posto, i sektoru komunikacijskih usluga, za 0,6 posto.

Ojačali su i drugi sektori, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.Dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu, pri čemu popušta fokus na velike tehnološke tvrtke, dok sektori, kao što su energetski i financijski, dobivaju na zamahu, kaže David Bahnsen, direktor u tvrtki The Bahnsen Group.

Podršku tržištu već mjesecima pružaju najave novih fiskalnih poticaja. Jučer nije bilo nikakvih novih vijesti o tome, no ulagači se nadaju da će demokratski zastupnici pronaći načine da se u Kongresu prihvati veći dio prijedloga predsjednika Joe Bidena o poticajima ukupno vrijednima 1.900 milijardi dolara.A tržište će još neko vrijeme biti podržano i monetarnim poticajnima.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer da će politike ostati popustljive kako bi podržale gospodarstvo i tržište rada, koje je i dalje slabo.To znači da će Fedove ključne kamatne stope ostati niske, blizu nule, još neko vrijeme, dok se tržište rada ne oporavi ili dok ne zaprijeti prevelika inflacija.

No, tržište nije osobito reagiralo na najavu zadržavanja niskih kamata jer se to i očekivalo.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.Od više od 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na europskim burzama u četvrtak prijepodne najvažniji indeksi bili su u blagom plusu, a investitori u potrazi za novim smjernicama iščitavaju financijska izvješća kompanija. Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak se očekuje stagnacija Crobexa, a kako nema važnijih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora, investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama.

Na azijskim je burzama u četvrtak promet vrlo skroman jer se u nizu zemalja zbog praznika ne radi, dok se MSCI indeks azijskih dionica stabilno kreće na najvišim razinama od kada postoji. U Kini, Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi, dok se na ostalim burzama indeksi izmjenjuju u pozitivnom i negativnom području.

Vrijednost dolara prema košarici valuta je stabilna, nakon dva dana pada. Cijene su nafte, pak, pale s najviših razina u godinu dana. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,4 posto, na 58,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 61,20 dolara.

You may also like

0 comments