Na burzama novi rekordi

Cijene nafte na najvišim razinama u šest tjedana
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut trgovinski dogovor između SAD-a i Kine.

Nove rekordne razine tih indeksa zahvaljuju se daljnjem napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. U petak je kineska državna agencija Xinhua izvijestila da su dvije zemlje postigle ‘konsenzus o načelima’, dok je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora te da se nada da će taj sporazum biti potpisan ovoga mjeseca.

Jučer je, pak, Washington poručio da će vrlo brzo američke kompanije dobiti dozvolu za prodaju komponenata kineskom Huaweiju, što je još jedan signal popuštanja napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Pozitivno na tržište utječe i prošlotjedno smanjenje kamata američke središnje banke, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva, a ulagači su optimistični i zbog boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata većine kompanija.

Od više od 360 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 76 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivao na početku sezone objava rezultata.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje jer je sezona objava poslovnih rezultata domaćih kompanija završena, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Na valutnim je tržištima, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor, dolar ojačao. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1125 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1170 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u šest tjedana. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 56,42 dolara, dok je jučer u jednom trenutku dosegnula 57,43 dolara.

You may also like

0 comments