Na burzama novi rekordi pojedinih indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dosegnuvši nove rekordne razine, što se zahvaljuje špekulacijama da je Jerome Powell vodeći kandidat za mjesto predsjednika američke središnje banke.
Dow Jones ojačao je 0,02 posto, na 23.163 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.562 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,29 posto, na 6.605 bodova.

U mirnom trgovanju, bez značajnijih vijesti, Dow Jones i S&P 500 indeks blago su porasli pred sam kraj trgovanja, nakon vijesti da je guverner Feda Jerome Powell glavni kandidat za predsjednika središnje banke, s obzirom da u veljači iduće godine istječe mandat Janet Yellen.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da će za koji dan objaviti svoju odluku o čelnom mjestu Feda, a kandidati su, osim Yellen i Powela, još i Trumpov ekonomski savjetnik Gary Cohn, bivši Fedov guverner Kevin Warsh i profesor ekonomije na sveučilištu Stanford John Taylor.

Izbor Powella bilo bi, kažu analitičari, dobro rješenje za tržište kapitala jer bi on nastavio umjerenu monetarnu politiku kakvu je vodila Janet Yellen.

“Smatra se da bi Powell nastavio putem Janet Yellen, a kako tržište voli stabilnost, on je prihvatljiviji od alternativa. To je i glavni razlog rasta cijena dionica u posljednjim trenucima trgovanja jer ne vidim niti jedan drugi”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago porasli, Nasdaq indeks oslabio je zbog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše dionice Applea koja je pojeftinila više od 2 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 12.990 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.368 bodova.

Moody o britanskom gospodarstvu

Britanski potrošači ranjivi su na povećanje ključnih kamatnih stopa, upozorila je agencija Moody′s dva tjedna uoči očekivane odgovarajuće odluke britanske Bank of England (BoE).

Britanska su kućanstva visoko zadužena, a razina njihova duga još raste, navodi agencija u izvješću o izgledima za vrijednosne papire vezane za potrošačku ekonomiju.

Moody′sovo izvješće objavljeno je u četvrtak, dan nakon što je britanski regulator konstatirao da više od četiri milijuna Britanaca ima teškoća s plaćanjem mjesečnih računa. To posebno vrijedi za mlađe potrošače i umirovljenike, poručili su iz FCA.

“Realni se dohodak smanjuje i britanski su potrošači ranjivi na pad ekonomskih aktivnosti te bi više stope inflacije i više kamatne stope mogli prouzročiti probleme za financije kućanstava, posebno onih s nižim primanjima”, upozorila je Annabel Schaafsma, Moody′sova izvršna direktorica strukturnih financija za Europu, Bliski istok i Afriku.

Središnja banka sprema se podići ključne kamatne stope prvi puta u deset godina, procjenjuje većina ekonomista obuhvaćena Reutersovom anketom. Time bi BoE promjenio smjer kamatnih stopa budući da su ih prošle godine nakon referenduma o članstvu u EU snizili.

Većina ekonomista ipak smatra kako nije pravi trenutak za podizanje kamatnjaka, ističući kako nema dokaza o značajnijem rastu gospodarstva odnosno plaća uoči britanskog izlaza iz EU.

Potrošački krediti prema zadnjim su raspoloživim podacima rasli po stopi od 10 posto, što znači da još uvijek rastu znatno brže nego primanja kućanstava.

U britanskoj središnjoj banci ističu kako ne vide znakove formiranja balona duga u Britaniji ali izražavaju zabrinutost u pogledu pojedinih segmenata potrošačkog duga, poput automobilskih kredita

You may also like

0 comments