Na burzama nove rekordne razine

Tržišta
Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli četvrti dan zaredom jer su splasnula strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica širenja koronavirusa.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da gospodarske posljedice širenja koronavirusa u i izvan Kine neće biti tako velike kao što se strahovalo jer je Kina poduzela niz mjera kako za zauzdavanje širenja virusa, tako i za podršku gospodarstvu. Kineska središnja banka smanjila je neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Uz to, kinesko ministarstvo financija objavilo je jučer da će od 14. veljače prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da “unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine”.

Carine na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi dolara, na koje je Kina početkom lanjskog rujna uvela više tarife, bit će snižene s 10 na 5 posto, odnosno s 5 na 2,5 posto. Analitičari kažu da tržište računa i na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

Pozitivno na tržište posljednjih dana utječu i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva, kao i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,1 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Na valutnim je tržištima dolar nastavio jačati prema košarici valuta. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta. Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 109,90 jena, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući porukama iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da je spremna dodatno smanjiti proizvodnju kako bi podržala cijene. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,22 posto, na 51,06 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,29 posto, na 55,09 dolara.

You may also like

0 comments