Na burzama najveći tjedni skok od studenoga

Optimizam glede cjepljenja
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize zahvaljujući dodatnim poticajnim mjerama i bržoj provedbi cijepljenja protiv covida-19.

To je najveći tjedni skok tih indeksa od početka studenoga, pa su nadoknadili sve gubitke od prethodnoga tjedna i dosegnuli nove najviše razine u povijesti. Najveću podršku tržištu pruža nada ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo. A da su poticaji nužni, pokazuje niz podataka prema kojima oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva gubi na zamahu.

Iako su pokazatelji s tržišta rada u SAD-u, koji su objavljeni sredinom prošlog tjedna, upućivali na polagani oporavak, objava pokazatelja Nonfarm Payrolls u petak zaustavila je pozitivna kretanja i očekivanja. Iako su pokazatelji s tržišta rada u SAD-u, koji su objavljeni sredinom prošlog tjedna, upućivali na polagani oporavak, objava pokazatelja Nonfarm Payrolls u petak zaustavila je pozitivna kretanja i očekivanja. I drugi mjesec za redom, u siječnju, zaposlenost u SAD-u mjerena navedenim pokazateljem rasla je manje od očekivanja naglašavajući i dalje teške izglede za milijune nezaposlenih. Broj zaposlenih u siječnju porastao je za tek 49 tisuća pojačavajući špekulacije i naglašavajući potrebu za još jedan „protupandemijski“ paket pomoći.

U ovom tjednu fokus će biti na objavi o kretanju potrošačkih cijena u SAD-u. Očekujemo ubrzanje godišnje stope rasta na 1,5% (s 1,3% u prosincu). Ipak, značajniji skok stope inflacije, usporediv s onim u euro području, ne očekuje se u SAD-u do ožujka i travnja, kada će se inflacija vjerojatno kretati znatno iznad 2%.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad.

Uz to, ulagače su ohrabrile vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje provođenja cijepljenja pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize. Zahvaljujući tome, MSCI ACWI indeks 50 najvećih svjetskih burzi primaknuo se u petak rekordnoj razini.

Uz to, smiruje se situacija nakon što je nedavno najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle.  Pozitivan sentiment sa inozemnih tržišta odrazio se na tjednoj razini i na sentiment na Zagrebačkoj burzi te je CROBEX nadodao 0,23% i tjedan zaključio na 1.790 bodova.

Pozitivan sentiment sa inozemnih tržišta odrazio se na tjednoj razini i na sentiment na Zagrebačkoj burzi te je CROBEX nadodao 0,23% i tjedan zaključio na 1.790 bodova. Volumeni trgovanja zadržali su se na uobičajenim razinama od oko 5 mil. kuna dnevno u prosjeku.

U fokusu investitora bile su tijekom proteklog tjedna dionice turističkog i građevinskog sektora. Trgovanje krajem tjedna proteklo je u mirnom tonu te niti jednim izdanjem nije ostvaren promet iznad milijun kuna. Najlikvidnija je bila dionica Privredne banke Zagreb s prometom od 538 tis. kuna i padom cijene od 1,23%, a prema visini prometa zatim slijede dionice OT-Optima Telekoma i Podravke. Relativno skroman ukupni promet dionicama možemo pripisati izostanku značajnijih korporativnih vijesti koje bi potaknule interes investitora.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će ubrzanje provođenja cijepljenja u svijetu protiv covida-19 i novi poticaji u SAD-u ubrzati oporavak globalnog gospodarstva od koronakrize. Azijske ulagače ohrabrio je rekordni doseg burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon što je u petak oštro pala jer su ulagače zabrinuli slabi pokazatelji s američkog tržišta rada.

A nakon što su prošloga tjedna skočile više od 6 posto, cijene su nafte porasle i na početku ovoga tjedna jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a time i potražnje za naftom. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,1 posto, na 57,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1 posto, na 59,92 dolara. To su najviše cijene nafte od veljače prošle godine.

You may also like

0 comments