Na burzama najveći pad energetskog sektora

Posljedica pada cijene nafte
Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.

U posljednjih pet dana ti su indeksi potonuli oko 8 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine. U Kini se već danima broj novozaraženih i umrlih od tog virusa smanjuje, no virus se brzo širi izvan Kine, pa je jučer po prvi put broj novozaraženih izvan Kine bio veći od broja novozaraženih u toj zemlji.

Facebook je zabranio obmanjujuće oglase kojima se nastoji iskoristiti globalna kriza zbog koronavirusa za “stjecanje financijske dobiti”.

Ulagači na Wall Streetu plaše se širenja virusa po SAD-u, nakon što je dan prije američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio da bi se trebali pripremiti za moguće širenje epidemije u SAD-u, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

„Glavna je priča da je usporen pad tržišta. Za razliku od rasprodaje proteklih dana, sada su ulagači razmislili nakon novih vijesti o virusu, a potom odlučili prikladno reagirati. Tržište je palo, ali ne previše”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, 3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Najviše je, pak, porastao tehnološki sektor, 0,4 posto. Obujam trgovanja i dalje je velik, što ukazuje na povlačenje ulagača s tržišta. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 11,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,2 milijarde.

Na valutnim se tržištima špekulira da bi zbog koronakrize američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope, pa dolar posljednjih dana slabi. No, američka je valuta oslabila prema europskoj.

A cijene su nafte nastavile kliziti drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,4 posto, na 48,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,24 posto, na 52,77 dolara.

You may also like

0 comments