Na burzama indeksi porasli zbog cijena nafte, FED oprezan zbog Brexita

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima i uvjerenju ulagača da američka središnja banka neće ove godine povećati kamate.

Dow Jones ojačao je 78 bodova ili 0,44 posto, na 17.918 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 4.859 bodova.

Rast cijena dionica zahvaljuje se uvjerenju ulagača da američki Fed neće u ovoj godini povećati ključne kamatne stope. Jučer objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda, održane prije referenduma u Britaniji 23. lipnja o izlasku iz Europske unije, pokazuje i da su prije odluke o ′Brexitu′ dužnosnici središnje banke bili vrlo oprezni.

Založili su se da kamate ostanu nepromijenjene dok se ne vidi kako će se razvijati situacija nakon britanskog referenduma. A s obzirom na poremećaje na financijskim tržištima nakon odluke o ′Brexitu′ malo je vjerojatno, kažu analitičari, da će Fed u ovoj godini povećati kamate.

A zbog poremećaja na financijskim tržištima splasnula je sklonost ulagača prema riziku, pa traže sigurnija utočišta za svoj kapital, kao što su zlato i državne obveznice, pa su primjerice, prinosi na američke dugoročne obveznice pali na rekordno niske razine. “Na američka tržišta ulazi svježi novac jer se ulagači plaše posljedica ′Brexita′, pa traže gospodarstvo koje stabilno raste i sigurnija utočišta za svoj kapital. A u sadašnjoj situaciju to su SAD”, kaže Nate Thooft iz fonda Manulife Asset Management.

A na stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva ukazuje i jučer objavljeni podatak o najbržem rastu aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u posljednjih sedam mjeseci. Podršku tržištu pružio je i rast cijena nafte za više od 2 posto, nakon dva dana pada. Zahvaljujući tome, jučer je S&P indeks energetskog sektora ojačao 0,6 posto, pa je bio među najvećim sektorskim dobitnicima.

Na europskim burzama su, pak, cijene dionica jučer pale – treći dan zaredom. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,25 posto, na 6.463 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo je 1,67 posto, na 9.373 boda, a pariški CAC 1,88 posto, na 4.085 bodova.

You may also like