Na burzama bojazan od jačanja inflacije zbog rasta nafte

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je dolar ojačao, nakon što su Washington i Peking poručili da trgovinski pregovori napreduju, što je ohrabrilo ulagače koji su se plašili trgovinskog rata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,55 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 posto. U Australiji su, međutim, blago pale.

Azijske ulagače potaknule su poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tijekom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je da je trgovinski rat između SAD- i Kine ‘na čekanju’, nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Kineski državni mediji objavili su, pak, da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za ‘win-win’ poslovnu kooperaciju.

„Čini se da je u pregovorima tijekom vikenda postignut napredak. I dalje će se raditi na detaljima šireg trgovinskog sporazuma, no pozitivno je za tržišta što je postignuto primirje”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Smanjivanje napetosti u odnosima između Kine i SAD-a pozitivno je utjecalo i na cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,8 posto, na 71,85 dolara, a za toliko je poskupio i barel na londonskom tržištu, pa mu je cijena dosegnula 79,10 dolara.

No, rast cijena nafte izaziva bojazan od jačanja inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Zbog toga se prinosi na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko najviših razina u sedam godina. Prošloga su tjedna dosegnuli 3,12 posto, dok se jutros kreću oko 3,06 posto.

Rast prinosa loše utječe na tržišta dionica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

„Posljednji podaci pokazuju da je američko gospodarstvo vrlo snažno, premda je blago usporen rast u prvom tromjesečju. Čini se da se nastavlja i snažan rast globalnog gospodarstva, a rast cijena nafte vjerojatno će dodatno potaknuti očekivanja u vezi inflacije”, kaže Tomoaki Shishido, analitičar u tvrtki Nomura Securities.

Zbog toga na valutnim tržištima dolar jača, pa je jutros njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 93,86 bodova, novu najvišu razinu u pet mjeseci, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,83 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 posto, na 110,95 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura jutros skliznula 0,1 posto, na 1,1756 dolara, nedaleko najniže razine u pet mjeseci.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale zbog rasta prinosa na američke obveznice i nesigurnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su na europskim burzama indeksi porasli.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 24.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 2.712 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 7.354 boda.

Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi bili su prošloga tjedna suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspiju, za očekivati je uvođenje carina s obje strane, što bi, kažu analitičari, negativno utjecalo na oba gospodarstva.

Nakon drugog kruga pregovora, u petak su američki dužnosnici poručili da je Peking ponudio paket mjera kojim bi se američki trgovinski deficit s Kinom smanjio za otprilike 200 milijardi dolara godišnje.

Peking je to kasnije opovrgnuo i poručio samo da su razgovori bili konstruktivni.

„Mislim da svi čekaju kako će se rasplesti ti pregovori, a mnogi su oprezni i zbog cijena nafte”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Cijene su nafte, naime, porasle šesti tjedan zaredom i dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine.

Rast cijena nafte, zajedno s jačanjem potrošnje Amerikanaca, mogao bi potaknuti jačanje inflacije, a to bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog takvih očekivanja, prošloga su tjedna prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u sedam godina.

Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli 3,10 posto, najvišu razinu od 2011. godine, što ne ide u prilog tržištu dionica jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog viših prinosa dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

„Kako prinosi rastu, obveznice postaju veća konkurencija rizičnijoj imovini, posebice dionicama”, kaže Katie Nixon iz tvrtke Northern Trust.

Dobri poslovni rezultati kompanija

S druge strane, podršku tržištima već tjednima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 7.778 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 posto, na 13.077 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.614 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 22.930 bodova, što je već osmi tjedan zaredom kako raste.

You may also like