Na burzama anemični poslovni rezultati nasuprot blagom rastu nafte

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni zbog anemičnih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija, dok je podršku tržištu pružio rast cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 17.990 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 2.091 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,15 posto, na 4.888 bodova. Uspon Dow Jones i S&P 500 indeksa uglavnom se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru za 1,4 posto jer su cijene nafte na američkom tržištu porasle više od 3 posto.

A rast cijena ′crnog zlata′ posljedica je slabljenja dolara jer je sve jasnije da američka središnja banka neće tako skoro povećati kamate, s obzirom da rast najvećeg svjetskog gospodarstva nije baš impresivan. Jučer je objavljeno da su narudžbe za trajne proizvode u SAD-u u ožujku porasle manje nego što se očekivalo, dok je povjerenje potrošača u travnju palo.

Zbog sporog rasta gospodarstva, nitko ne očekuje da će američka središnja banka povećati kamate na tekućoj dvodnevnoj sjednici, koja je počela u utorak.

No, ako u priopćenju, koje će biti objavljeno u srijedu, čelnici Feda pokažu više optimizma po pitanju rasta američkog gospodarstva, to bi značilo da se otvara put za povećanje kamata, kažu analitičari. “Slabi gospodarski pokazatelji, nesigurnost u vezi poruka Feda i slabi poslovni rezultati kompanija naveli su ulagače na predah”, kaže Jim Paulsen, direktor u tvrtki Wells Capital Management.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Applea pala je gotovo 7, a Twitera više od 10 posto jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati tih tehnoloških kompanija.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na 6.284 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 10.259 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 4.533 boda.

You may also like

0 comments