Na azijskim burzama ulagači oprezni, dolar ojačao blago

Na mnogim azijskim burzama u ponedjeljak se ne radi zbog blagdana, dok se na onima koje su otvorene trguje mirno, nakon prošlotjednog pada cijena dionica. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su u Australiji cijene dionica oslabile oko 0,2 posto.

Zbog kineske nove godine, na burzi u Šangaju neće se raditi cijeli tjedan, a u Južnoj Koreji i Hong Kongu prva tri dana ovoga tjedna. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,2 posto. Na samom početku današnjeg trgovanja tokijski Nikkei indeks pao je oko 1 posto, zbog oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon novih naznaka slabljenja američkog gospodarstva.

U petak je objavljeno kako je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 151.000, znatno manje od očekivanih 190.000 i znatno manje nego mjesec dana prije. Međutim, japanske je ulagače kasnije tijekom dana ohrabrilo jačanje dolara prema jenu, što bi trebalo pozitivno utjecati na konkuretnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu. Zahvaljujući tome, Nikkei indeks nadoknadio je početne gubitke i probio se u pozitivno područje. Ipak, trguje se oprezno. “Iz izvješća o zapošljavanju u SAD-u teško je izvući zaključke o tome kada će i hoće li uopće u dogledno vrijeme američki Fed povećati kamatne stope. Isto tako, poslovna izvješća japanskih kompanija ne pridonose raspoloženju, pa očekujem oprezno trgovanje idućih dana”, kaže Takuya Takahashi, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Oprez vlada i na naftnim tržištima jer razgovori najvećih svjetskih proizvođača ′crnog zlata′ o smanjenju proizvodnje zasad nisu donijeli značajnije rezltate. Nakon što je prošloga tjedna pala više od 8 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,2 posto, na 30,94 dolara. I na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,2 posto, na 34,11 dolara, nakon što je prošloga tjedna pojeftinio 2 posto.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio nakon što je prošloga tjedna prema euru i japanskom jenu pao više od 3 posto jer su zbog slabljenja američkog gospodarstva splasnula očekivanja da će Fed već u ožujku nastaviti s povećanjem kamata.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 posto, na 97,13 bodova, nakon što je prošloga četvrtka skliznuo na 96,25 bodova, najnižu razinu od listopada. Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 117,40 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 116,85 jena, što je bila njegova najniža razinu u više od dva tjedna.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura jutros skliznula na 1,1135 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1160 dolara. U petak je u jednom trenutku dosegnula i 1,1250 dolara, najvišu razinu u 15 tjedana.

You may also like

0 comments