N tržištima pao dolar, očekuje se referendum o Brexitu

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna pao, nakon što je Fed ostavio kamate nepromijenjene, dok su euro i funta bili pod pritiskom bojazni ulagača od izlaska Britanije iz Europske unije.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo je prošloga tjedna 2,7 posto, na 104,10 jena, a u jednom je trenutku zaronio na samo 103,55 jena, najnižu razinu u gotovo dvije godine. Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla 0,2 posto, na 1,1275 dolara. No, euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj skliznuo 2,4 posto, na 117,45 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom polovicom tjedna, nakon što su čelnici američke središnje banke na redovnoj sjednici odlučili ostaviti kamatne stope nepromijenjene.

Doduše, to se i očekivalo, no pritisak na dolar posljedica je Fedovog smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva, što umanjuje mogućnost skorog povećanja kamata.

S druge strane, japanska središnja banka (BOJ) ostavila je monetarnu politiku nepromijenjenu, što je potaknulo snažan rast tečaja jena jer se očekivalo da bi BOJ mogla uvesti dodatne poticajne mjere, s obzirom na slabost trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga je tečaj dolara u četvrtak u jednom trenutku potonuo ispod 104 jena, najniže u gotovo dvije godine, što je japanske vlasti navelo na verbalnu intervenciju, poručivši da su oscilacije tečajeva prevelike.

Takve poruke smatraju se najavom intervencije na tržištu, što doduše japanska središnja banka već dugo nije učinila. “Tržište na neki način testira japansku središnju banku, poručujući joj kako nije puno očekivalo, ali da banka nije ponudila baš ništa. Čini se da središnja banka nema učinkovito oružje za obranu tečaja”, kaže Steven Englander, strateg u Citigroupu.

Japanski jen, kao i švicarski franak, prošloga su tjedna jačali i zbog toga što se ulagači klone rizičnijih ulaganja uoči referenduma o ‘Brexitu’, pa utočište traže u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

S druge strane, sve do kraja tjedna pod pritiskom su bili britanska funta i euro jer bi mogući izlazak Britanije iz EU-a mogao uzdrmati globalna financijska tržišta i imati znatne političke posljedice po EU.

Nakon višednevnog pritiska, u petak su se funta i euro ponešto oporavili zahvaljujući nadi ulagača da će Britanija ipak ostati u EU. “Mislimo da je prerano zaključivati da će rizik od izglasavanja izlaska Britanije iz EU-a splasnuti. Ankete bi idućih dana trebale pokazati je li se raspoloženje među građanima promijenilo. I dalje ostajemo prilično oprezni u pogledu prognoza za funtu, europske i valute 10 najvećih gospodarstva svijeta koja se uvelike oslanjaju na izvoz sirovina”, napisali su valutni analitičari u banci Credit Agricole u bilješci klijentima.

You may also like