MVP Ruske Federacije: Približavanje Crne Gore NATO savezu guši alternativne stavove

Stječe se utisak da ubrzani proces pristupanja Crne Gore NATO paktu ujedno podrazumijeva i gušenje alternativnih stavova”, navodi se u priopćenju ruskog MVP-a.

Crnogorska policija je 17. listopada primijenila silu i specijalnim sredstvima rastjerala opoziciju koja od 27. rujna protestira protiv dolaska generalnog tajnika NATO-a u Crnu Goru. Tim povodom se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Kako je priopćeno u ruskom ministarstvu, prema informacijama koje pristižu iz Crne Gore, organi reda su uhapsili 11 ljudi, desetine građana zadobile su povrede i završile u bolnici, a povrijeđenih je bilo i među pripadnicima policije.

„Najnoviji događaji u Podgorici izazivaju žaljenje. Mi smo u više navrata naglašavali da je u interesu Rusije da Crna Gora bude stabilna zemlja koja se uspješno razvija”, kaže se u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije koje prenosi Russia Beyond the Headlines.

„Međutim, usprkos uvjeravanjima koja crnogorsko rukovodstvo dobiva od zapadnih država, jasno je da ubrzano uključivanje ove zemlje u proces euroatlantske integracije uopće ne vodi konsolidaciji i procvatu Crne Gore. Prije će biti da je upravo suprotno – očigledno je da je u tijeku politička i ideološka polarizacija društva i zaoštravanje socijalno-ekonomskih problema. Stječe se utisak da ubrzani proces pristupanja Crne Gore NATO paktu ujedno podrazumijeva i gušenje alternativnih stavova”, navodi se u priopćenju ruskog MVP-a.

Moguća isporuka prijenosnih PZO raketnih sistema teroristima u Siriji tretirat će se kao direktna suradnja u u svim posljedicama koje iz toga proistječu, izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Rusije za pitanje borbe protiv terorizma Oleg Siromolotov. „Dosad nije zabilježeno da teroristi raspolažu naprednim sustavima PZO. Ali postoje podaci o tome da pokušavaju nabaviti prijenosne PZO raketne sustave zapadnih modela od susjednih država u regiji”, izjavio je Siromolotov, a prenosi „Vzgljad”.

On je istaknuo da će „isporuka prijenosnih PZO raketnih sustava bilo kojoj od terorističkih organizacija u Siriji značiti da je zemlja koja je to učinila de facto stala na stranu ’terorističke internacionale’”. „Sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze”, dodao je predstavnik ruskog diplomatskog ministarstva. „Želio bih da to bude shvaćeno kao ozbiljna opomena.”

Ranije u petak, 16. listopada, Glavni stožer Rusije je, govoreći o mogućnosti da se američki prenosivi PZO raketni sustavi „Stinger” nalaze u rukama „Islamske Države”, izjavio da, u slučaju da je to točno, ovo pitanje treba postaviti Vijeću sigurnosti UN-a.

You may also like