Home Politika MUP povukao 98% odobrenih sredstava za Schengen

MUP povukao 98% odobrenih sredstava za Schengen

by Marijan Opacak

Premijer Andrej Plenković i ministri unutarnjih i vanjskih poslova Vlaho Orepić i Davor Ivo Stier održali su konferenciju za novinare o povlačenju sredstava EU-a za schengenske granice – za što je MUP povukao 98% odobrenih sredstava. Na konferenciji je bio i Branko Baričević.

“U tzv. šengenskom instrumentu, financijskoj omotnici koju je Hrvatska dobila prigodom pregovora o pristupanju EU-u – 120 mil. eura u portekle tri godine bilo je namijenjeno Hrvatskoj. “U proteklih 6 mjeseci napravljen je važan iskorak u komunikaciji s Europskom komisijom, koja je pruljila rok za korištenje tih sredstava, što nam je omogućilo gotovo 100 postotnu iskorištenost”, rekao je Andrej Plenković. Zahvalio je ministru Orepiću i policiji općenito radi “jačanja sposobnosti RH u pripremi za Schengen”.

“Napravili smo iznimno dobar posao. Dva cilja su: kvalitetno upravljanje vanjskom granicom i ulazak u šengenski prostor”, kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Pohvalio je sve koji su radili na realizaciji povlačenju sredstava kao i one koji sada ta sredstva koriste.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je kako je ulazak u Schengen i politički cilj Vlade. “Što se tiče MVEP-a uspjeli smo iskoristiti dio sredstva i za opremanje diplomatskih i konzularnih predsatvništava kako bismo ispunili schengenske kriterije – u Sarajevu, Moskvi, Istanbulu, Prištini, Ankari, Beogradu, Dohi, Teheranu, Kairu i Rabatu”, dodao je.

Istraga ponašanja policije prema migrantima na hrvatsko-srpskoj granici
Ministar Vlaho Orepić također je kazao kako se provodi istraga temeljem prijava nevladinih udruga za nasilno ponašanje hrvatskih policajaca prema migrantima na hrvatsko-srpskoj granici te poručio da će, ako se utvrdi prekoračenje ovlasti, sankcija biti udaljavanje iz policije. “Budite uvjereni, ako je bilo tko iz policije na bilo koji način prekoračio svoje ovlasti, taj čovjek više neće biti policajac hrvatske policije. To vas uvjeravam i jasno govorim”, odgovorio je Orepić.

(HRT)

Related Posts