Mula Omar, osnivač afganistanskih talibana, umro je u Afganistanu prirodnom smrću, objavio je njegov sin, u želji da stane na kraj glasinama o očevoj tajnovitoj smrti usred borbe za vlast u talibanskim redovima.

Borba za vlast među talibanima ugrožava krhak mirovni proces s afganistanskom vladom i mogla bi otvoriti put Islamskoj državi za širenje njezina utjecaja u toj zemlji. Talibani su u srpnju službeno potvrdili da je mula Omar mrtav već više od dvije godine, nakon što je vijest procurila iz afganistanske obavještajne službe. Idućeg dana za vođu je izabran njegov zamjenik, mula Mansur.

Mnogi talibanski zapovjednici i Omarova obitelj time nisu bili zadovoljni. Neki su se pitali zašto je Mansur skrivao Omarovu smrt dvije godine. On tvrdi da je to bilo nužno kako bi se sačuvalo jedinstvo. “Želio bih vas uvjeriti da je umro prirodnom smrću”, poručio je Omarov najstariji sin, mula Mohamad Jakub, u audio snimci objavljenoj u nedjelju navečer, čiju su autentičnost potvrdili talibanski izvori. “Bolestan je bio već neko vrijeme, no stanje mu se pogoršalo”, rekao je. “Pitali smo liječnike, čini se da je bolovao od hepatitisa C.” “Ostao je u Afganistanu čak i nakon američke invazije. Umro je ondje i ondje je pokopan.” Jakub je zanijekao da je njegov otac imenovao nasljednika. “Nikoga nije odredio za svojeg nasljednika”, rekao je.

Related Posts