Mudrinić: Orešković je ovdje kako bi popravio kreditni rejting

Vrijeme je za zaokret ekonomske politike. Zaduživali smo se 15-20 godina, javni dug je previsok i taj model više nije moguć. Moramo početi stvarati ili trošiti onoliko koliko stvaramo – za što su opet bitne investicije. Polarizirani smo. Sve taštine i prošlost treba ostaviti iza nas – naša je budućnost zajednička. Vraćanje na 1941. i 1991. treba prepustiti povjesničarima. Most je unio promjenu, inzistiranje na tripartitnoj vladi svakako je zbližilo stranke, sjeli su za stol unatoč teškim riječima u javnim nastupima. To je početak nove budućnosti, rekao je za Studio 4 Ivica Mudrinić.

Mandatara Tihomira Oreškovića poznaje osobno, kada je bio član Savjeta Hrvatskog udruženja poslodavaca za vrijeme mandata na čelu Plive. Smatra da ima drukčije iskustvo. Dolazi sa svježinom, nema repova u našoj javnosti, bio je uspješan u vođenju Plive i visoko je pozicioniran u Tevi, ističe.

Na pitanje o mandatarovu znanju hrvatskog kaže kako je važno komunicirati, ali da se jezične barijere mogu prevladati. Pogledao bih reference i što on unosi u Vladu. Imamo niski rejting i konkurentnost i nedostatak investicija. Ako sastavi kompetan tim, u kratkom roku privuče investicije i popravi rejting – to je ključno. Bitno je da ima ljude koji mogu pokriti dio gdje je “tanji”, uključujući i stranke van grupacija koje su ga podržale. Uz političku podršku, najvažniji je stručni tim. Nije stvar u kontroli već hoće li imati autoritet u samoj vladi, što je moguće samo ako sudjeluje u odabiru i ima mogućnost veta. Bez autoriteta ne možete postići cilj, ali mislim da ga on ima. Dolazi u Vladu kao visoki profesionalac, ističe predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, bivši ministar pomorstva, prometa i veza i bivši šef Hrvatskog Telekoma.

Podsjetio je da Orešković nije prvi nestranački premijer – Gregurić je došao iz Ine, kao i Valentić, zatim i Mateša… Razumjet će koji cilj mora postići i to će dobro komunicirati sa socijalnim partnerima. U Plivi je imao dobar kontakt sa sindikatima, dodaje. O Vladi smatra da treba biti definirana strateški. Kadroviranje treba biti principijelno – imate zadatak koji treba odraditi i nađete tko je najkompetentniji. Treba nam jak potpredsjednik za reforme. On mora uspostaviti sustav za upravljanje javnim poduzećima, sve koordinirati. Netko treba pratiti razvoj i privlačenje investicija, premijer ne može sam odraditi sve što je potrebno. Investitorima treba signalizirati da je došlo novo vrijeme u Hrvatsku, ističe Mudrinić.

Za Petrova smatra da se vrlo dobro snašao u visokoj politici “u ovom vremenu” – zadržao je integritet unatoč pritiscima, ustrajao je na inicijalnoj platformi i uspio je izgurati s 15 preostalih mjesta.
Treba donijeti proračun, vraćati kredibilitet i rejting, javno zaduživanje je skupo. Sve to treba riješiti što prije, ključna je poruka mandatara – ne treba mi sto dana, zaključio je Mudrinić.

Financijski analitičar HRT-a Željko Kardum, komentirajući novog mandatara, kazao je za Studio 4 kako bi Hrvatska mogla postati jedna od najnaprednijih zemalja na svijetu:

Mi uvijek imamo neke političke inovacije, stariji gledatelji sjetit će se da je Hrvatica Milka Planinc bila prva žena premijer u Europi. A sada nam ‘prijeti’ još jedna politička inovacija. Vidjet ćemo hoće li Tihomir Orešković biti nešto poput Marija Montija u Italiji, koji je kratko trajao, ali je proveo puno reformi. Ili ćemo postati prva europska država s tri premijera – da imamo službenog premijera, gospodina Oreškovića i dva iz sjene, Karamarka i Petrova.

Je li se dogodilo jedno ili drugo, saznat ćemo, kaže Kardum, već prilikom formiranja kabineta i izborom njegovih suradnika, potom prilikom nacrta novog proračuna. To je test premijera i jedini dokaz spremnosti za reforme, smatra Kardum.

You may also like