Mrsić: U HDZ-u se ne može ništa promijeniti

Gost Novog dana bio je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada Mirando Mrsić. Danas se nastavlja suđenje Ivi Sanaderu i drugima u slučaju FImi Media.

Koliko će korupcija, koja je i SDP-u i HDZ-u oduzela članove, biti tema kampanje? “To će uvijek biti jedna od tema. Hrvatska je na dobrom putu da se toga riješi, ali puno toga treba još napraviti. Više puta smo govorili da Vijeće za borbu protiv korupcije u Saboru nije puno napravilo. Mislim da će ipak u kampanji dominirati teme koje su važne za građane – posao, plaće…”

Hoće li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa imati veći utjecaj nakon slučaja Tomislava Karamarka? “Povjerenstvo je donijelo svoj pravorijek i donosit će ga i buduće. Kada ste ministar morate izričito paziti da niste u sukobu interesa, na vrijeme prepoznati da postoji mogućnost sukoba i otkloniti ju. Nakon ovoga će stvari biti nešto drugačije.”

S obzirom da će izbori biti u rujnu, hoće li kampanja biti nešto kraća? “Mi smo spremni. Ova Vlada koja je bila šest mjeseci, a de facto nije ni postojala, nije napravila ništa. SDP je spreman na tragu onoga što smo pokazali voditi kampanju. Zemlju smo izvukli iz recesije, ekonomija nam napreduje i to treba nastaviti. Što se nas tiče kampanja može početi.”

Spominjali ste naziv “Narodna koalicija”. HDZ-ov Milijan Brkić rekao je da dosad niste mislili na narod. Je li to službeni naziv? “Nije službeni naziv, jedino želimo okupiti sve one koji s nama žele izvući zemlju iz trenutne situacije. HDZ je pokazao sve što može, odnosno ne može. Zemlja stoji, stvari se ne miču. Mi smo pokazali da to možemo napraviti, a odgovor Brkića je očekivan.”

Hoće li Hrvatska raste biti ponovno jedinstvena? IDS, HNS, HSLS i drugi najavljuju da bi mogli osnovati koaliciju centra. “Nama je cilj okupiti sve one koji žele da Hrvatska ide naprijed i da se stvari promijene. Mislim da će koalicija ostati ista i vjerojatno se proširiti. IDS će opet ići samostalno, ali je de facto dio koalicije Hrvatska raste.

Tko bi se pridružio? “Razgovaramo s HSS-om i nekim drugim strankama. Pokazat ćemo veliki širinu da okupimo sve one koji su progresivni.”

Što će biti teme kampanje? Ako na čelo HDZ-a dođe Andrej Plenković hoće li to promijeniti i retoriku SDP-a? “Pričekajmo što će se događati u HDZ-u, kakvi će biti izbori i njihova kampanja. Mislim da se puno stvari u HDZ-u neće mijenjati bez obzira tko će biti na čelu. HDZ uvijek nastupa s istih pozicija i tako će se odigrati i ovaj put.”

HZZ je objavio da je privremeno ukinuta mjera aktivne politike zapošljavanja, popularno zvana ‘Mrsićeva mjera’ “Mjera je praktički obustavljena. Mi smo na raspravi Sabora o proračunu govorili da za tu stavku 210 milijuna kuna nije dovoljno i da će nedostajati sredstava što se i dogodilo. Upozoravali smo da su naši kriteriji puno širi od Europskog socijalnog fonda i da će to donijeti do toga da mladi neće moći pristupiti mjeri. Upozoravali smo na to, nije nas se slušalo i pokazalo se vrlo jasno da nema novaca. Mjera će se suziti na jedan uski krug što znači potpuno obustavljanje u budućnosti.”

Bili ste ministar rada, kako ocijenjujete rad tog resora? “Kaotično. Umjesto da se mjere nastave i unaprijede, ide se tome da se ukidaju, da se smanjuju sredstva. Bilo je dosta lutanja. Pitanje je kako će se poštivati kolektivni ugovor oko božićnica i regresa jer je još ministar Marić najavio da tog novca nema. Radi se o nepoznavanju resora, općem kaosu, socijalni dijalog uopće nije postojao… To je resor koji je zahtjevan i tiče se skoro svih građana.”

Kako vidite pitanje proračuna do kraja godine? “Proračun se izvršava. Pitanje je što će se desiti s obzirom da se nismo uspjeli zadužiti na svjetskom tržištu, a sada ide pokušaj na domaćem. Ako se uspije, situacija će valjda biti stabilna. Nadam se da će kolege koji su sada tehnički ministri napraviti sve da se proračun izvršava. Bit će dobra turistička sezona. Nadam se da neće biti nekih potresa.

Mediji pišu da kad Vlada ne radi – sve raste. “To su pozitivni trendovi koji su započeti još prošle godine, ali Vlada mora raditi i unaprijediti te trendove. Vlada je kao vodeni mlin. Ide još neko vrijeme kad nema vode, ali brzo staje. Vlada koja dođe morat će brzo raditi da bi se stvari konsolidirale i omogućile da se ovaj trend nastavi.”

Što je najvažnije? Koji su prioriteti? “Ono što smo mi pokazali. Rasterećenje poreznog opterećenja plaća.”

Ukidanje najviše stope poreza? “Tu bi još trebalo sa stručnjacima napraviti raspravu. Smanjenjem te stope smanjujete prihode lokalne samouprave. Treba o tome voditi računa. S druge strane trebalo bi se nastaviti s rasterećenjem cijene rada, s micanjem barijera, sigurnosti investitora… To su sve stvari koje Vlada mora raditi da poveća konkurentnost države.”

Hoće li SDP imati neki novi izborni program? “Da, ići ćemo s temama koje su nama važne i nadam se da ćemo od građana dobiti povjerenje da sastavimo novu Vladu.”

Koje bi to bile teme? “Pustimo to da bude u vrijeme kad se izborni program bude predstavljao, ali okosnica će biti sve ono što smo napravili da zemlju izvučemo iz krize.”

Mostov potpredsjednik Sabora, Robert Podolnjak prozvao je HDZ i SDP da svojim zajedničkim nastojanjem ne žele donijeti zakon kako bi se smanjilo financiranje političkih stranaka. “Podolnjak i Most su imali 6 mjeseci vremena donijeti taj zakon. Imali su većinu s HDZ-om, ali nisu ga donijeli. To vidim kao predizbornu kampanju. Treba razgovarati o kurikularnoj reformi, javnom zdravstvu. Političke stranke moraju dijeliti sudbinu proračuna i građana.”

Vidite li mogućnost za veliku koaliciju? “Mislim da to nije moguće u ovom trenutku.”

Što ako ćete morati sa Živim zidom ili Mostom u koaliciju? “Pričekajmo rezultate izbora. Oni će pokazati mišljenje građana. Priča se da će biti status quo, ja mislim da neće, da će stvari biti drugačije. S rezultatima izbora ćemo vidjeti. SDP i koalicija sigurno će biti pobjednici izbora i moći sastaviti vladu.”

Vi ste jedan od zastupnika koji su potrošili 0 kuna. Dvoje Vaših zastupnika potrošilo je pak najviše. “Jasno da troškove treba racionalizirati. To je novac poreznih obveznika i moramo se odgovorno ponašati prema njemu. Ovo su de facto putni troškovi. Nismo imali nešto ni prilike potrošiti jer se baš i nije radilo u Saboru.”

Dobije li SDP većinsko povjerenje biste li ponovno bili minstar rada? “To je stvar mandatara i to će biti njegova odluka. Mislim da moj rezultat u protekle četiri godine govore da sam uspješno odradio posao”, zaključio je za N1.

You may also like