Home Ekonomija Mršav obujam razmjene eura i dolara

Mršav obujam razmjene eura i dolara

by Agencije

Euro je u petak na međunarodnim tržištima, zadnjeg dana trgovanja u 2016., u jednom trenutku skočio na 1,07 dolara, nakon čega je ubrzo njegov uzlet splasnuo uslijed mršavog trgovanja uobičajenog pred novogodišnje blagdane na koje je ionako već otišla većina ulagača.

Eurom se u takvom ozračju ubrzo potom trgovalo po 1,0543 dolara, što znači da je na dobitku od 0,4 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Tako je zajednička europska valuta, unatoč svim dobicima koje je američka valuta ostvarila nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, sada na gubitku svega tri posto prema dolaru od početka godine. Dobar dio analitičara u važnijim bankama čak predviđa da bi do pariteta dviju valuta moglo doći početkom iduće godine.

Euro je danas ojačao i 0,6 posto prema jenu, na 122,99 jena, no ostaje ipak na putu ovogodišnjeg gubitka prema jenu od 5,8 posto. U ranijem trgovanju u petak nakratko je dosegnuo najviše razine od sredine prosinca.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je pak za 0,3 posto, na 102,40 bodova. Drži se tako ispod najviših razina u 14 godina od 103,65 bodova, koje je dosegnuo 20. prosinca i ostaje na putu dobitka od 3,8 posto od početka godine.

Slično se kretala i japanska valuta, premda je prema dolaru u protekla tri mjeseca potonula 15 posto zbog očekivanja da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump poduprijeti državnu potrošnju i inflaciju u Sjedinjenim Državama, pa je također na dobitku od gotovo tri posto prema američkoj u ovoj godini.

Direktor u tvrtki za analizu valutnih tržišta Global-Info Co, Kaneo Ogino kazao je da je današnje trgovanje doista slabašno, uz napomenu da su iznenada ponude nestale i kratkoročni su ulagači poduprli euro te se poslužili jednom od manipulativnih tehnika uobičajenima za valutna tržišta u u okolnostima mršavog trgovanja. “To je sve”, zaključio je.

U fokusu je i kineski juan koji je na putu da ovu godinu zaključi na gubitku od oko sedam posto prema američkom dolaru, a što bi značilo da je najveći gubitnik među azijskim valutama u ovoj godini.

Related Posts