Mrak Taritaš o važnosti zelenila u gradovima

Zeleni Dalmacije su na Peristilu performansom “Doručak na travi”, u kojem su cijeli carski trg prekrili s 300 metara četvornih trave, predstavili projekt Zelenog prstena koji su izradili s gradskom komunalnom tvrtkom Parkovima i nasadima, a pridružila im se ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš koja je pohvalila projekt.

Rekla je kako “Doručak na travi” upućuje na to da Split ima problema sa zelenim prostorima te da za to ima i povijesno određenih razloga jer je grad nastao iz Dioklecijanove palače koja je nastala kao urbano tkivo gdje je zelenilo bilo uokolo, no, dodala je, došlo je vrijeme i potreba da zelenilo dođe i u urbana tkiva.  “Građani vole zelene površine po kojima mogu šetati, po kojima se mogu igrati djeca, šetati psi. Drveće i drvoredi isto tako daju jednu potpuno drugu sliku grada. Dobrim promišljanjem Split može dobiti na novoj vrijednosti, a upravo je ovo nova vrijednost za grad”, rekla je ministrica.

Predsjednik Udruge Zelenih Dalmacije Lovro Rumora rekao je kako su prisiljeni stvarati zelene koridore i mrežu sjenovitih dijelova grada u kojima se ljeti može pronaći spas i utočište od jakog sunca. Istaknuo je kako lokalna samouprava i cijela zemlja trebaju prestati biti orijentirani isključivo na ulaganje u beton i velike građevinske investicije koje oduzimaju zeleni okoliš.

Vrlo često ljeti gledamo u nebo i slušamo upozorenja da zbog jakih vrućina ostanemo kod kuće. Shvatili smo da se klima mijenja i da godišnjih doba kakva su nekada bila više neće biti. Gradske jezgre su posebno ugrožene jer je u njima najveća koncentracija ljudi. Split kao turistički grad nema zaštitu od temperaturnih anomalija i zato treba stvarati zelene koridore, rekao je Rumora i dodao da gradovi imaju nekoliko stupnjeva veću temperaturu od ostalih područja zbog tzv. efekta toplinskog otoka.

Zeleni Dalmacije su izradili šest milijuna kuna vrijedan projekt koji određuje 61 poziciju zelenog prstena gradske jezgre Splita. Projekt bi se trebalo ostvariti u razdoblju od pet do deset godina, a Zeleni Dalmacije su ga nominirali za EU fondove. Dogradonačelnik Goran Kovačević rekao je da se sljedeće godine očekuje izrada zelenoga katastra grada Splita, a pokrenuta je i izrada strategije zelenoga grada. Također se namjerava posaditi 500 stabala na Žnjanu, stotinu već 2016. godine. Trava će na Peristilu ostati do utorka ujutro, kada će se postaviti kod jednoga gradskog hotela.

You may also like

0 comments