Može li Trump pomiriti zemlje Perzijskog zaljeva

Telefonski poziv Američkog predsjednika Donalda Trumpa upućen Katarskom Emiru u ponedjeljak je bio popraćen sa zanimanjem jer među različitim temama nije spomenuto nedavno povećanje tenzija među dugogodišnjim Američkim saveznicima u Zaljevskoj regiji.
Trump je zahvalio Emiru Tamim bin Hamad Al Thani za “odluku Katara da se bori protiv ekstremista na svim frontama,”.

Prema sažetku poziva u izjavi iz Bijele Kuće, dvoje su predstavnika država dalje raspravljali različite načine kako bi mogli ojačati odnose na ekonomskim i sigurnosnim pitanjima. U izvještaju nije spomenut razgovor o nedavnom razvoju događaja u Perzijskom zaljevu u posljednjih 48 sati.

  Ujedinjeni Arapski Emirati su objavili da je Katar s vojnim avionima proletio pored dva putnička aviona, dok su U.E.A. pod optužbom da drže Katarskog građanina u zatvoru, navodno nasljednika samog Katarskog osnivača.

Saudijska Arabija, U.A.E., Bahrein i Egipat su prekinuli sve diplomatske i trgovačke veze s Katarom još u lipnju prošle godine, optužujući Katar da su destabilizirali regiju podržavajući islamske teroriste – optužba koju su iz glavnog grada Katara, Doha porekli.

No dok su Trumpovi komentari Emiru pokazatelj kako njegova administracija preferira razgovorom i diplomacijom riješiti probleme, Trumpov se stav mijenja s vremena na vrijeme te tako ostavlja dojam neozbiljnost kod ostalih predstavnika zemalja u regiji. Još uvijek bi mogao podržati i drugu stranu priče, rekao je Graham Griffiths, analitičar u konzultantskoj firmi u Dubaiu, Control Risks.

“Trumpove nepredvidive intervencije bi mogle značiti da se i nešto veće sprema u skoroj budućnosti, pa bi ostale četiri države u zaljevu mogle imati njegovu skorašnju potporu ako se situacija promijeni,” rekao je Griffiths.

Slijepa ulica

Američki i Kuvajtski pokušaji da poprave odnose između dvije zemlje su potpuno propali kada je Trump posjetio prošle godine u svibnju Saudijsku Arabiju te pozvao sve zemlje u zaljevskoj regiji da se ujedine protiv terorizma.

Trump je u izjavi dodao i optužbu kako Iran dodaje ulje na vatru i samo pogoršava situaciju s terorizmom. Četiri zemlje na strani bojkota tvrde da se Katar pokušava sprijateljiti s Iranom.

Iran je spreman na “bilo kakvu suradnju” s Katarskim narodom i njihovom vladom, te neće pristati na “nepoštene pritiske,” izjavio je predsjednik Hassan Rouhani u utorak za službenu iransku novinsku agenciju.

Nakon što je neko vrijeme trajao relativni mir među zemljama, u posljednjih je dana prepirka opet eskalirala. Saif Al Suwadi, izvršni direktor U.A.E. vladinog odjela za civilno zrakoplovstvo je izjavio da su u utorak podnijeli prijavu u organizaciji – International Civil Aviation Organization jer je Katar nadlijetao njihove putničke avione s bojnim avionima. Ali u novom ‘rekla – kazala’ preokretu priče Katar poriče da su se incidenti uopće ikada dogodili, te su u ponedjeljak izjavili kako će na međunarodnome sudu tužiti U.A.E. jer su dvoje njihovih borbenih aviona bili u njihovom zračnom prostoru.

Iz U.A.E. ujedno tvrde da su Katarske tvrdnje kako je Šeik Abdullah bin Al-Thani zatočen u njihovoj zemlji potpuno neistinite. Šeik Abdullah je postao prijatelj Saudijskog kralja Salmana te je bio po televizijama U.A.E. predstavljen kao potencijalni zamjenik Katarskog trenutačnog Emira. Katarski je odbor za ljudska prava – National Human Rights Committee izjavio u ponedjeljak da je Šeikova obitelj potvrdila da je zatočen, te su zamolili da se utvrdi u kakvom je stanju.

Al Jazeera TV je u utorak objavila vijest da Šeik Abdullah napušta U.A.E. te da se vrača u Kuvajt zbog lošeg zdravlja. No televizijska kuća nije objavila imena izvora vijesti, razvoj događaja koji je još više pobudio kritičare da osude cijelu priču kao zavjeru, piše u analizi Bloomberga.

Sve oči su uperene u razvoj ove priče zbog energetske važnosti izvoza nafte iz regije, a većina analitičara predviđa kako se situacija neće skoro riješiti sama od sebe. “Saudijski blok zemalja i Katar su ukrstili mačeve i osim ako Amerikanci nekako ne uspiju prisiliti dvije zaraćene strane da stave probleme na stranu, stvari će se nastaviti kretati u sve lošijem smjeru,” rekao je Hani Sambra, osnivač New Yorške analitičarske firme koja se bavi Bliskim Istokom, Alef Advisory. “Ne čini se baš kao da iz Washingtona aktivno rade na tome.” (Preveo Ivo Ott)

You may also like

0 comments