Može li Pariz postati novi europski financijski centar

Pariz bi za nekoliko godina mogao preteći London i postati najvažniji financijski centar u Europi, ustvrdio je francuski ministar financija Bruno Le Maire, iako naznake da će Britanija nakon izlaska zadržati relativno čvrste veze s Europskom unijom zasada koče masovno preseljenje bankarskih poslova u kontinentalni dio Europe.
U razgovoru za Reuters na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu Le Maire je istaknuo prednosti preseljenja poslovanja u Francusku, izdvajajući snažan regulatorni okvir, reforme predsjednika Emmanuela Macrona usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja i Pariz kao primamljivo mjesto za život.

“Imamo vrlo snažan regulatorni okvir”, naglasio je Le Maire. “Također smo poduzeli potrebne korake kako bismo bili atraktivniji za druge financijske institucije iz cijelog svijeta”, kazao je.

 “Zato mislim da imamo najbolje šanse da sutra postanemo europski financijski centar. Ne dominantan već najvažniji centar”, pojasnio je francuski ministar financija.

“Nakon Brexita pojavit će se novi lider”, poručio je.

“Vidim mogućnost da Francuska idućih godina postane najvažniji financijski centar u Europi a Velika Britanija je u Europi”, dodao je Le Maire.

Pariz zajedno s Frankfurtom, Dublinom i Amsterdamom čini skupinu gradova na Starom kontinentu koji žele privući poslove banaka iz londonskog Cityja, zainteresiranih za očuvanje sjedišta na europskom jedinstvenom tržištu nakon izlaska Britanije iz EU-a u ožujku 2019. godine.

Zasada se čini da će ove godine preseliti tek mali broj poslova, budući da značajniji priljev bankara koče naznake da će Britanija zadržati relativno čvrste veze s EU-om.

U rujnu prošle godine Reutersovo je istraživanje, koje je obuhvatilo 123 kompanije, pokazalo da će u slučaju da Britaniji bude uskraćen pristup zajedničkom europskom tržištu u idućih nekoliko godina iz zemlje biti preseljeno ili će u inozemstvu biti kreirano nekih 10 tisuća radnih mjesta u financijskom sektoru.

To je u skladu s procjenom britanske središnje banke, iako su proteklih mjeseci pojedini bankari natuknuli da bi brojka mogla biti osjetno manja.

U istraživanju Reutersa Frankfurt je osvojio poziciju najpopularnije destinacije za nova radna mjesta dok je Pariz završio na drugom mjestu.

U studenom je pak francuskoj prijestolnici snažan vjetar u leđa dala odluka Europske unije kojom je proglašena novim sjedištem Europske agencije za banke (EBA).

Francuska je vlada ujedno pokrenula snažnu lobističku kampanju kako bi privukla banke iz Londona. Tako je francuski predsjednik u ponedjeljak, dan prije početka skupa u Davosu, ugostio u Versaillesu visoko rangirane bankare i poslovne ljude kako bi im prikazao prednosti Pariza. Među uzvanicima bili su izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein i Jamie Dimon, čelnik J.P. Morgana.

U Davosu su pak bankari pokazali suzdržanost, napominjući kako privlačnost glavnog grada Francuske narušavaju kruti zakoni o radu i relativno visoki korporativni porezi.

“Prije no što donesemo bilo kakvu odluku, želimo znati hoće li reforme koje je Macron najavio ostaviti traga”, kazao je neimenovani američki bankar za Reuters.

Francuski ministar financija osvrnuo se u razgovoru za Reuters i na američku poreznu reformu i smanjenje poreza na dobit, ističući da bi bilo pogrešno kada bi europske zemlje uzvratile istom mjerom.

“To ne bi bio dobar odgovor. Dobar odgovor bilo bi porezno usklađivanje u Europskoj uniji i europskim zemljama članicama, posebno među 19 zemalja eurozone”, drži Le Maire. (Agencije)

You may also like