Može li Hrvatska igrati ključnu ulogu u regionalnoj energetskoj sigurnosti?

Na konferenciji visoke razine, koja će krajem tjedna se održavati u Dubrovniku sudjelovat će Amos Hochstein, američki ministar energetike, Maroš Sefčovič, povjerenik Europske komisije za Energetsku uniju. Ako tome pridodamo i inicijativu za plinsku povezanost jugoistočne Europe moći ćemo vidjeti kako bi Hrvatska mogla postati ključno mjesto energetske sigurnosti regije.

U sklopu konferencije će se razgovarati o diversifikaciji europskih izvora energije te učinkovitijem korištenju energetskih projekata. Korištenjem interkonektora planira se, naime, uvesti veća protočnost energenata unutar granica EU, bez regulatornih i tehničkih barijera. Samo u tom slučaju, mišljenja su ključni sudionici, s kojima smo razgovarali, punina energetske unije bit će moguća, a time i najbolje cijene energetskih proizvoda za krajnje korisnike.

U užoj su regiji prioritet plinske interkonekcije jer plin koji je eksploatiran u Hrvatskoj teško može napustiti zemlju što je u suprotnosti s Europskom plinskom regulativom o sigurnosti. Zbog toga su u planu izrade interkonekcije između Hrvatske i Slovenije. Interkonekcije između Mađarske i Hrvatske postoje, ali ne postoji “reverse flow”.  Razgovarat će se o nizu prijedolga vezanih uz CESEC (Central and South Eastern European Gas Connectivity High Level Group). Ova je inicijativa, uspostavljena u veljači u Sofiji, usmjerenima traženju rješenja za regionalne sigurnosne probleme.

Kako je izjavio predstavnik EK Maroš Sefčovič, ministri vanjskih poslova Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, BIH, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine o tim će tamama sastaviti i akcijski plan koji će se usredotočiti na najvažnije strateške projekte, od kojih je za Hrvatsku najznačajniji LNG Krk. Prošli je tjedan Amos Hochstein održao nekoliko sastanaka na temu LNG terminala na Krku za koji je predložio plutajući terminal umjesto fiksnoga na kopnu. Hrvatska vlada nije ni  prihvatilia niti odbila taj prijedlog. Predložio je  stvaranje reversed flowa kako bi se poboljšala energetska sigurnost.

Ova nastojanja također govore kako Zapad na Hrvatsku u energetskom smislu ozbiljno računa. Hrvatska bi mogla u cijeloj toj priči igrati središnju ulogu u omogućavanju regionalne energetske sigurnosti, međutim, snažan je dojam kako Vlada Rh nastupa inertno I s figom u džepu što odbija privatne investitore. Na kraju, ne treba zanemariti niti to što bi stvaranjem regionalne energetske suradnje postojalo znatno veće tržište za energetske proizvode, a time I veće mogućnosti zarade.

You may also like