MOST: U utorak nastavk pregovora sa HDZ-om i SDP-om

Most nezavisnih lista za utorak najavljuje nastavak pregovora sa SDP-om i HDZ-om, a na dnevnom su redu pravosuđe i poduzetništvo, teme koje su sastavni dio reformi kojima Most uvjetuje formiranje vlade.

Dok iz Mosta poručuju kako traže jamstva za provedbu reformi, čelnici obaju koalicijskih blokova s kojima će se pregovarati – Zoran Milanović (Hrvatska raste) i Tomislav Karamarko (Domoljubna koalicija) poručuju kako su optimisti i da su zadovoljni jer se pregovori nastavljalju. Milanović kaže kako je optimist i vjeruje da će se s Mostom dogovoriti kao “s jednom političkom cjelinom”, a zbog nastavka pregovora dobre je volje, kaže, i Karamarko koji poručuje da HDZ ima dobar program i dobre sugovornike.

Most se sa SDP-om i HDZ-om sastao i prije pet dana, kada im je predložio formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Proteklog vikenda Most je organizirao radno okupljanje na Plitvicama, a u ponedjeljak je priopćio da je dogovoreno osnivanje radnog tijela za pregovore, sastavljeno od 26 članova Nacionalnog vijeća Mosta i saborskih zastupnika, te su doneseni zaključci o zahtjevima koje će postaviti u pregovorima.

Mostovi stranački i izvanstranački stručnjaci, kako se navodi u priopćenju, na skupu su u detalje razrađivali programske reforme koje će biti uvjet za uspješne pregovore o formiranju Vlade. Zahtjev za provedbom reformi uključivat će i jasne vremenske rokove za provedbu, a paket reformi koje bi bile osnovni uvjet sadrži prioritete, kao što su hitna reforma pravosuđa i javne uprave, te reforma lokalne samouprave, kao i set politika koje bi pogodovale razvoju poduzetništva. “Vjerojatno će i pregovarači HDZ-a i SDP-a trebati raspraviti i usuglašavati se oko naših prijedloga, ali javnost će svakako znati koji su naši prijedlozi na dnevnom redu. Isto tako je moguće da sa SDP-om i HDZ-om sve dogovorimo tijekom sljedećeg tjedna, pa naše daljnje usuglašavanje u Mostu više neće biti potrebno“, poručio je saborski zastupnik Ivan Kovačić.

Plitvički sastanak iskorišten je, navode u priopćenju, i da se dogovori plan i hodogram pregovora s obje koalicije kroz ovaj tjedan i popis tema za nastavak pregovora u idućem tjednu. Preostale teme, kao što su monetarna i fiskalna politika, zaštita okoliša, energetika i obrazovanje, u pregovorima će biti usklađivane naknadno. Pregovori sa SDP-om započet će u utorak u 10 sati u SDP-ovim stranačkim prostorijama na Iblerovom trgu, a s HDZ-om u središnici na Trgu žrtava fašizma u 13 sati. Iz Mosta poručuju kako će članovi njihova pregovaračkog tima nakon sastanaka biti dostupni za izjave.

You may also like

0 comments