Most traži sva energetska javna poduzeća

Između HDZ-a i Mosta novi je veliki prijepor koji se lomi u Vijeću za suradnju čija je sjednica jučer odgođena i trebala bi se održati danas ili sutra. Most sada traži cjelokupnu vertikalu u “svojim“ministarstvima, unatoč prvotnom dogovoru da se ministarstva ne dijele na Mostova i HDZ-ova nego da se poštuje reciprocitet i da su zamjeničke i pomoćničke funkcije u ministarstvima izmiješane između Mosta i HDZ-a.

To znači da Most pristaje da zamjenik bude HDZ- ov gdje je ministar Mostov, ali sve ostale pomoćničke funkcije traže da budu njihove kao i sva javna poduzeća koja su u resorima Mostovih ministarstava. Most, kako doznajemo iz Mosta i iz HDZ-a, traži da imenuje svoje ljude u Nadzorne odbore tih poduzeća, a riječ je o najvećim i najvažnijim tvrtkama – Ini, HEP-u, Plinacru, Janafu, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama..! HDZ na to ne pristaje nego traži da se poštuje pravilo reciprociteta. Pojedini izvori pak tvrde da ovo nije, kako se na prvu čini, obračun Mosta i HDZ-a nego obračun u Mostu jer dio mostovaca, nakon što su izabrani Mostovi ministri, sada kroz tu vertikalu traži svoje pozicije. Postoji mogućnost da će se u ovu situaciju morati uplesti i premijer Tihomir Orešković te od Bože Petrova, čelnika Mosta, zatražiti kontrolu nad svojim ljudima i poštivanje dogovorenog. Izvori iz Mosta pak kažu da je još ranije usmeno “jer ne može sve biti pisano definirano“dogovoreno da Most preuzima odgovornost, pa tako i vertikalu, u svojim ministarstvima jer je to jedini način da provedu reforme.

“Inzistirali smo na ministarstvima koja su ključna za reforme i tražimo vertikalu, odnos oruđe s kojim možemo obaviti obećane reforme. Kako bismo radili posao ako će jedan pomoćnik biti iz HDZ-a, a drugi iz Mosta? HDZ mora uvažiti našu snagu jer smo im presudni za većinu u Saboru. Uvijek možemo ići na prijevremene izbore”,  rekao je  izvor Večernjeg lista iz Mosta, ujedno i član Vijeća za suradnju. Iako Most inzistira na javnim natječajima, a za javna poduzeća na snazi je uredba kojom su definirani kriteriji kompliciranog natječaja za izbor čelnika javnih tvrtki, ipak se među nekim mostovcima javlja ideja da bi tu uredbu možda trebalo mijenjati jer će do izbora šefova poduzeća po tim natječajima proći sigurno šest mjeseci.

You may also like

0 comments