Most napada HNS da bi surađivao s SDP-om

Gost Dnevnika N1 televizije jučer uu 18 bio je komunikacijski stručnjak Mario Aunedi Medek, koji je komentirao prvi tjedan predizborne kampanje.

Kakva je kampanja zasad? Je li stvarno dosadna i sterilna kao što je rekao Tihomir Orešković? “Zasad je, ali ključ leži u sezoni godišnjih odmora. Očekujem da će ipak više zaiskriti u dolazećem razdoblju. Kriza političkog sustava, u Hrvatskoj, ali i sviejtu traje već neko vrijeme. Ljudi, glasači su već odavno izgubili povjerenje u takozvani establishment i te teme ih manje zanimaju.”

Kako se ponašaju glavni politički akteri? Koji su njihovi smjerovi? “Narodna kolacija je okupila širu platformu pokušavajući vratiti izgubljene glasove i mislim da će lijevi dio glasova koji je prije otišao Mostu vratiti natrag. S HSS-om pak pokušavaju ući u takozvanu sredinu terena. Po meni njihov slogan “Siguran smjer” i nije previše inspirativan niti pretjerano zanimljiv.”

Političari hodaju po Hrvatskoj, dana su gotovo svi bili u Barbanu. “Obilazak terena uobičajeni je dio svake kampanje tako da ovo nije ništa čudno. Vjerojatno nećemo biti izloženi jakom plakatiranju i spotovima jer su se stranke potrošile na prošlim izborima i nemaju baš novaca. Preko ljeta i nema smisla ići u jake oglašivačke kampanje.”

Rekli ste da niste oduševljeni sigurnim smjerom, što kažete na HDZ-ovu “Vjerodostojno”? “To je slogan koji je preuzet iz kampanje gospodina Plenkovića kada se kandidirao za predsjednika HDZ-a. U tom smislu vjerujem da će HDZ ići na jaku personaliziranu kampanju, da upozna široke narodne mase s Andrejom Plenkovićem koji je ipak manje od drugih poznat od drugih političara jer nije obnašao visoku državnu funkciju, a i posljednje vrijeme je proveo u Bruxellesu.”

Tko koga napada u ovoj kampanji? “Most je nepovratno izgubio dio lijevih birača i njih neće vratiti, shvatio je da je njihov bazen sličan bazenu HDZ-a i tu se može iščitati kako HDZ govori da su otvoreni za partnerstvo s Mostom čime šalju poruku desnom spektru da je svejendo daju li glas Mostu ili HDZ-u. HDZ tu pokušava vratiti dio desnih glasova, a i jednima i drugima je važno ostvariti što veći broj mandata za bolju poziciju u postizbornom pregovaranju.”

Most je odlučio napasti HNS, zašto? “Nisam siguran da mi je jasno zašto jer znam da ne grabe isto biračko tijelo. Čini mi se to kao elegantniji način napada na Narodnu koaliciju da se ne napada SDP direktno i ostavi mogućnost za pregovore.”

Kako komentirate kampanju Milana Bandića, koji je jedan od najaktivnijih? “Prvi je krenuo u kampanju, radi najozbiljnije do sada, no pitanje je hoće li mu to i kakav rezultat donijeti.”

Živi zid? “Napravio je jedan važan iskorak ujedinjenjem s Udrugom Franak i strankom Ivana Lovrinovića. Mislim da s njima dobivaju na težini”, zaključio je za N1.

You may also like