Moskva ne želi kompromis o ukrajinskom dugu za plin

Moskva nije spremna na kompromis oko ukrajinskog duga, rekao je u petak ruski ministar financija Anton Siluanov, prije sastanka s ukrajinskom kolegicom Natalijom Jareško.

Siluanov je prije rekao da će Rusija tražiti punu isplatu tri milijarde američkih dolara vrijedne euroobveznice, koja dospijeva na naplatu u prosincu, a koju je Kijev prodao potkraj 2013. kada je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič još bio na vlasti. “Imamo čvrsto stajalište, nema kompromisa. Treba se, naravno, sastati, razgovarati, to je uvijek ispravno i korisno”, rekao je Siluanov novinarima na margini polugodišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Limi.

To će biti prvi sastanak dvoje ministara financija od siječnja, kada je Ukrajina objavila da namjerava restrukturirati vanjski dug. Rusija inzistira da novac koji joj Kijev duguje nije komercijalni dug i da ne bi smio biti obuhvaćen restrukturiranjem. Ukrajina smatra da bi svi njezini vjerovnici trebali biti jednako tretirani. Siluanov je kazao da će Rusija taj novac odmah iskoristiti za svoje projekte.

You may also like