Moskva ne uspijeva dešifrirati crnu kutiju iz srušenog zrakoplova

Moskovski istražitelji u ponedjeljak su izvijestili da ne uspijevaju dešifrirati podatke iz oštećene crne kutije ruskoga zrakoplova koji su prošli mjesec srušili Turci, iako se se Kremlj nadao da će oni ići u prilog njihovu objašnjenju događaja.

Rusko ministarstvo obrane javno je prošli tjedan otvorilo crnu kutiju, nadajući se da će njezin sadržaj potvrditi pretpostavku Moskve po kojoj bombarder nije zalutao u turski zračni prostor te je srušen namjerno. “Nastojali smo dešifrirati podatke i informacije iz crne kutije, no to se pokazalo nemogućim zbog oštećenja”, rekao je zamjenik direktora za sigurnost letenja ruskih Zračnih vojnih snaga, Sergej Bajmetov.

Dodao je da je od ukupno 16 mikročipova potpuno uništeno njih 13, a da su ostali oštećeni. Rekao je i da će Rusija potražiti pomoć stručnjaka, no da će trebati još puno vremena da se postigne neki napredak. Tursko rušenje ruskog bombardera SU-24, 24. studenoga najozbiljniji je sukob Moskve i jedne članice NATO-a u posljednjih 50 godina. Ruski predsjednik Vladimir Putin Tursku je optužio da je “Rusiji zabila nož u leđa” te naredio nizi ekonomskih sankcija protiv Ankare.

You may also like