Home Geopolitika MORH: Hrvatske protupožane snage posjetio izraelski predsjednik Rivlin

MORH: Hrvatske protupožane snage posjetio izraelski predsjednik Rivlin

by Petra Rajković

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRT PZO) koje od petka s dva Canadaira CL-415 sudjeluju u gašenju požara u Izraelu, u nedjelju je posjetio izraelski predsjednik Reuven Rivlin, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH, dodajući da iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još gori.

U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta.

Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta, pa je tako jutros u 6 sati jedan hrvatski Canadair poletio u novu akciju gašenja požara.

Izraelski predsjednik Rivlin izrazio je zahvalnost izraelskog naroda i najviših državnih vlasti za snažni doprinos i pomoć hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara na području Izraela, ističu iz MORH-a.

Pozdravljajući predstavnike međunarodnih protupožarnih snaga koje pomažu u Izraelu, predsjednik Rivlin je po povratku iz Natafa, koji je stradao u požarima, rekao da su stanovnici zahvalni letačkim posadama jer nitko nije ozlijeđen.

„U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Rivlin.

Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako je susret protekao u prijateljskom ozračju gdje se još jednom moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga.

„Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka“, istaknuo je pukovnik Turković.
Hrvatske zračne snage su nakon susreta s izraelskim predsjednikom Rivlinom odmah krenule u izviđanje sjevernog područja Izraela te nastavili s gašenjem zaostalih požara i prostora.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

(Agencije)

Related Posts