MORH demantirao gašenje zrakoplovstva

Ministarstvo obrane priopćilo je da do sada odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva nije donesena, reagirajući time na tekst u današnjem Jutarnjem listu objavljen pod naslovom “Odustajemo od vlastitog borbenog zrakoplovstva jer nemamo novaca”.

“Do sada nije donijeta nikakva odluka iz koje bi se mogli izvući zaključci implicirani u naslovu teksta objavljenog u Jutarnjem listu. Bitno je naglasiti kako je, sukladno Dugoročnom planu razvoja OS RH 2015.-2024. predviđeno da se odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva treba donijeti do kraja 2016. godine. Dakle, odluka o mogućnosti i modalitetima razvoja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, o kojoj se u tekstu govori, u ovom trenutku nije, niti može biti donesena”, ističe se u priopćenju MORH-a.

I Jutarnji list u tekstu navodi da bi državni i vojni vrh ove godine trebali donijeti odluku o sudbini hrvatskog borbenog zrakoplovstva ali, pozivajući se na neimenovane visoke vojne i državne dužnosnike, prenosi neslužbene informacije da u državnom i vojnom vrhu više nema spremnosti za nabavu novog tipa borbenog aviona unatoč tome što je lani u travnju Vijeće obrane donijelo je odluku o zadržavanju borbene komponente zrakoplovstva i prelasku na zapadni tip zrakoplova. Više visokih vojnih i civilnih dužnosnika neslužbeno su potvrdili kako Hrvatska zbog financijske i gospodarske situacije nije u mogućnosti kupiti novi ili polovni avion zapadne proizvodnje, pali nitko od njih to ne želi reći javno zbog straha da ih se ne proglasi grobarima ratnog zrakoplovstva, navodi se među ostalim u tom tekstu.

MORH u svom reagiranju navodi da je u proteklom periodu prikupljao neobvezujuće informacije (Request for Information – RFI) o raznim međunarodnim tvrtkama koje proizvode borbene avione kako bi se u narednom periodu mogla napraviti što kompletnija analiza i stanje na tržištu. “Stav Ministarstva obrane iznesen više puta je kako Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo i kako i dalje treba izgrađivati. No, kao što je već i ranije naglašeno, s obzirom na važnost, odluka o tome donijet će se nacionalnim konsenzusom i uključivat će i puno širi aspekt od MORH-a”, kaže se u priopćenju.

You may also like

0 comments