Moody’s zadržao procjenu kreditnog rejtinga BIH

Međunarodna procjeniteljska kuća Moody’s potvrdila je dosadašnji kreditni rejting Bosne i Hercegovine ‘B3 sa stabilnim izgledima’, objavila je u ponedjeljak Središnja banka BiH.

Taj rejting uz koji Moody’s navodi pojašnjenje kako znači “spektulativnu kreditnu sposobnost i visoki kreditni rizik”, BiH ima još od 2012. godine, a istu ocjenu toj zemlji dala je prošle godine procjeniteljska kuća Standard & Poor’s. Kako navode iz Središnje banke BiH, analitičari agencije Moody’s ocijenili su kako ekonomsko stanje u BiH karakterizira spori napredak u provedbi nužnih strukturnih reformi. Iz toga proitsječe činjenica da je razina dohotka u BiH znatno ispod prosjeka Europske unije.

U Moody’s-u smatraju da složeni politički sustav u BiH utječe na efikasnost vlasti odnosno javnog sektora. Procjena je i kako je BiH umjereno zadužena zemlja što ipak doprinosi njenoj fiskalnoj snazi i omogućava joj da i pored ograničenog pristupa vanjskim izvorima financiranja može računati na daljnju financijsku potporu međunarodnih financijskih institucija.

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody’s da će napredak u provedbi reformi omogućiti potrebnu financijsku i tehničku potporu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali da rizici u provedbi, posebice oni koji dolaze iz izazovnog političkog okruženja, mogu ometati reforme. Kreditni rejting BiH, prema mišljenju analitičara Moody’s-a, mogao bi se poboljšati ojačaju li njene institucije kroz provedbu strukturalnih reformi i stabilizaciju političkih prilika, a pasti bi mogao ne postigne li BiH dogovor s MMF-om i ne uspije provesti reforme na putu ka europskim integracijama.

Bosna i Hercegovina zadržala je kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima, a stanje bi se moglo značajno popraviti ako se provedu strukturne reforme i poboljša politička stabilnost, navela je u izvještaju međunarodna procjeniteljska kuća Moody’s Investors Service, čiju je analizu u ponedjeljak prenijela Centralna banka BiH.

U objašnjenju odluke analitičari agencije Moody’s ocijenili su da je gospodarsko stanje u BiH posljedica spore provedbe nužnih strukturnih reformi te je zbog toga razina dohotka znatno ispod prosjeka Europske Unije.  Kreditni rejting BiH, navodi se dalje, mogao bi se poboljšati ako dođe do jačanja institucija kroz provedbu strukturnih reformi i do unapređenja političkih prilika, dok bi sniženje kreditnog rejtinga moglo uslijediti ako BiH ne postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ne uspije provesti reforme na putu k europskim integracijama.

U izvještaju se navodi, kako su priopćili iz Centralne banke BiH, da je BiH umjereno zadužena zemlja, što pridonosi njezinoj fiskalnoj snazi i omogućuje joj da, i uz ograničeni pristup inozemnom financiranju, može računati na daljnju financijsku potporu međunarodnih financijskih institucija.  Stabilni izgledi odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody’s da će napredak u provedbi vladine reformske agende omogućiti potrebnu financijsku i tehničku pomoć MMF-a, ali i da rizici, osobito oni koji proizlaze iz izazovnog političkog okruženja, mogu ometati provedbu reformi.

You may also like

0 comments