Moody’s poboljšao samostalnu kreditnu ocjenu HEP-a

Agencija Moody’s potvrdila je važeći kreditni rejting ‘Ba2’ Hrvatske elektroprivrede (HEP) i stabilnu prognozu za taj rejting, poboljšavši ujedno samostalnu kreditnu ocjenu zahvaljujući stabilnijem financijskom profilu poduzeća i njegovoj prilagodbi pojačanoj konkurenciji.

Potvrđeni kreditni rejting ‘Ba2’ svrstava HEP-ov dug u kategoriju špekulativnih ulaganja. Stabilna prognoza podrazumijeva, između ostalog, da će HEP-ov rejting ostati nepromijenjen u slučaju ograničenog negativnog pritiska na rejting Republike Hrvatske. Moody’s je pak poboljšao samostalnu kreditnu ocjenu HEP-a, za jednu razinu, iz ‘b1’ u ‘ba3’, čime je izašao iz kategorije ‘visoko špekulativnih’ u ‘špekulativna’ ulaganja. Kao razlog navode stabilizaciju HEP-ova financijskog profila i zadovoljavajuću prilagodbu kompanije pojačanoj konkurenciji na hrvatskom tržištu energije.

Razlika između rejtinga ‘Ba2’ i samostalne kreditne ocjene ‘ba3’ povezana je sa činjenicom da je HEP u 100-postotnom vlasništvu hrvatske države i da – u slučaju financijskih teškoća – može, s obzirom na stratešku važnost za hrvatsko gospodarstvo, računati na izvanrednu podršku vlade. Analizirajući faktore koji bi mogli utjecati na HEP-ov rejting, u agenciji napominju da kratkoročno ne očekuju njegovo podizanje s obzirom na negativnu prognozu rejtinga za Republiku Hrvatsku. Pozitivan bi pritisak ipak mogao stvoriti HEP-ov stabilniji poslovni i profil novčanog toka, utemeljen na “izmjeni aktualnog profila proizvodnje i/ili promjena u regulatornom okruženju”.

Negativan pritisak na rejting moglo bi pak generirati slabljenje HEP-ove likvidnosti i/ili financijske pozicije, povezano s faktorima na koja uprava poduzeća ne može utjecati, poput padalina i cijena robe i energije na regionalnim tržištima. U Moody’su upozoravaju i na mogućnost dodatnog smanjenja HEP-ova tržišnog udjela u segmentu opskrbe zbog liberalizacije tržišta.

You may also like