Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Moody snizio kreditni rejting RWE-a

Moody snizio kreditni rejting RWE-a

by Energypress.net

Rejting agencija Moody’s ovaj je tjedan srezala dugoročni kreditni rejting njemačkog energetskog diva RWE-a s Baa2 na Baa3, što je prema pisanju stranih medija tek jedan stupanj do “smeća”, javljaju agencije.

Razloga za tako loš rejting je nekoliko, a vrlo su kompleksni. Rejting kompanije pao je zbog značajnog pada vrijednosti forwarda bazne energije u Njemačkoj, za koji agencija očekuje da ostanu na niskoj razini i volatilne. Proizvodna flota RWE-a primarno ima fiksne troškove, a više od polovine proizvodnje dolazi iz lignita i nuklearnih elektrana zbog čega je RWE dosta izložen kretanjima veleprodajnih cijena energije. Državna orijentacija na obnovljivce RWE-ov proizvodni miks dugoročno čini vrlo izazovnim, što doprinosi padu rejtinga.

Na loš rejting utjecala je i nedavna preporuka njemačke nuklearne komisije da bi proizvođači energije iz nuklearki trebali uplatiti 23,3 milijarde eura u poseban fond za pokriće troškova skladištenja nuklearnog otpada, s mogućnošću da taj trošak poraste. “Zahtjevi da financira vanjske obaveze umanjit će financijsku fleksibilnost tvrtki kao i premiju, što će rezultirati s direktnim dodatnim troškom duga od nekoliko milijardi eura za tu industriju.

Ako ove godine ne bude postignut dogovor i pretočen u zakon, Moody’s vjeruje da će to ostati značajan teret za energetske tvrtke”, kaže analitičarka Helen Francis u obrazloženju rejtinga.

Related Posts