Monetarne vlasti nastavljaju ekspanzivnu politiku

Udruženje
Krivulja prinosa američkih državnih obveznica poprimila je u prošlom tjednu strmiji oblik. Prinos na 10-godišnja izdanja porastao je za 6 bb, dok je dvogodišnji zabilježio tek neznatan rast. Porast prinosa na dulje dospijeće može se u velikoj mjeri pripisati većim inflacijskim očekivanjima.

Izgledi za demokratsku većinu u Senatu nakon predsjedničkih izbora trebali bi utrti put sveobuhvatnom fiskalnom paketu. Zapisnik s posljednjeg sastanka Feda naglašava potrebu za daljnjim fiskalnim mjerama kako ne bi ugrozio gospodarski oporavak.

Nadalje, članovi FOMC-a smatraju da će izgledi za inflacijom biti prigušeni tijekom sljedećih godina, bez obzira na iznenađujuće visoku dinamiku inflacije posljednjih mjeseci. Očekuje se kako će dugoročne kamatne stope ostati na vrlo niskim razinama te se dodatne mjere za daljnje smanjenje razine kamatnih stopa trenutno ne smatraju potrebnima. Ipak, o ulozi programa kupnje imovine (QE) detaljnije će se raspravljati na budućim sastancima FOMC-a.

S naše strane Atlantika, detalji s posljednjeg zasjedanja ESB-a ukazuju na spremnost donošenja odluka o spletu mjera monetarne politike do kraja godine. Podsjetimo, program PELTRO kao i financijski okvir APP-a ističu krajem godine. Štoviše, prema trenutnim odlukama, dva vrlo važna programa poticaja isteći će do sredine 2021. okončanjem PEPP-a i nižih razina kamatnih stopa na ciljane operacije refinanciranja. ESB je vrlo jasno naglasio visoku razinu ekonomske nesigurnosti, potrebu za kontinuiranom novčanom potporom i monetarnim popuštanjem. Očekujemo kako će sastanak u prosincu vjerojatno osigurati kontinuiranu kupnju obveznica u velikom opsegu (oko 100 mlrd. eura mjesečno) za cijelu 2021. (npr. produženjem PEPP-a i možda neko povećanje u APP-u).

You may also like

0 comments