MOL želi ulagati u Sjeverno more, Pakistan i Rusiju

Budimpešta – Mađarska naftna i plinska grupa MOL ima na raspolaganju oko četiri milijarde eura za akvizicije i razmatra moguće prilike u Sjevernom moru, Rusiji i Pakistanu, kazao je u razgovoru za Reuters čelnik odjela za istraživanje i proizvodnju Alexander Dodds.

Mađarska kompanija kupila je 2013. udjele u pojedinim poljima u Sjevernom moru a Dodds za Reuters napominje da i dalje žele povećati proizvodnju sirove nafte do 2018. na 170 do 180 tisuća barela dnevno, sa sadašnje oko 104 tisuće barela dnevno. Dio tog povećanja bit će po njegovim riječima realiziran organski, iz postojećeg portfelja, za koji su u Molu za ovu godinu rezervirali tek nešto manje od milijardu dolara na ime kapitalne potrošnje. “I dalje tragamo za mogućnostima za akvizicije, posebno s obzirom na aktualno nisko cjenovno okruženje”, napominje čelnik Molova odjela za istraživanje i proizvodnju. “Na raspolaganju nam je oko četiri milijarde eura za potencijalne akvizicije ali nikuda nam se ne žuri”, dodaje.

Mol pokušava uravnotežiti portfelj imovine u kojem trenutno znatno prevladava ona visokog rizika a u tome bi po njegovim rijčeima pomogla kupovina dodatnih udjela u poljima u Sjevernom moru. On ocjenjuje da cijena nafte još nije dotaknula dno pa imovina koju bi Mol razmotrio mora proći “test otpornosti na ekonomski nepovoljno okruženje, u vidu prevladavanja daljnjeg pada cijena nafte”.

U mađarskoj kompaniji trenutno razmatraju mogućnosti akvizicije kompanija i imovine u norveškim vodama Sjevernog mora, kazao je Dodds, ne želeći ulaziti u pojedinosti. “U britanskom dijelu Sjevernog mora imamo priliku za dvije dodatne akvizicije imovine, obje u središnjem i sjevernom dijelu Sjevernog mora”, dodao je. U Pakistanu je kompanija po njegovim riječima u završnoj fazi kupnje 51 posto udjela u bloku Baska od kineske kompanije Zhenhua Oil Co. U Rusiji Mol pregovara o “potencijalnom zajedničkom ulaganju ili o kupnji imovine sa sugovornikom koji ima oboje”, kazao je Molov čelnik, ne želeći navesti ime kompanije. Napominje tek da bi se potencijalnom akvizicijom aktualna Molova proizvodnja u Rusiji od šest tisuća barela dnevno više nego udvostručila.

U kurdistanskom dijelu Iraka kompanija ima 20-postotni udio u polju Šajkan kojim upravlja Gulf Keystone i 80-postotni u polju Akri-Bidžil. U srijedu je Gulf Keystone objavio da su nastavili s proizvodnjom i izvozom nafte kamionima iz Šajkana, nakon spora s regionalnom vladom oko isplate udjela u prihodima od izvoza. Dodds tumači da poslovanje u Kurdistanu i dalje prate brojni rizici ali u Molu ne odustaju od ulaganja u tu regiju i načelno su s vladom dogovorili da će kao upravitelji polja Akri-Bidžil dobiti pristup cjevovodu kojim se nafta transportira iz Fiš Kabura do turskog Ceyhana. Trenutno se pregovara o kapacitetu i cijenama, dodaje.