Home Energetika MOL uspješno kupio rafinerije ENI-a u Češkoj i Slovačkoj

MOL uspješno kupio rafinerije ENI-a u Češkoj i Slovačkoj

by admin

Mađarska naftna kompanija MOL uspješno je dovršila akviziciju rafinerijskog poslovanja kompanije Eni u Češkoj i Slovačkoj, uključujuči i maloprodajnu mrežu pod brendom Agip, priopćeno je u petak iz te kompanije. Ta akvizicija uključuje 125 benzinskih postaja u Češkoj i 41 postaju u Slovačkoj. Nije navedena vrijednost tog posla.

Taj korak potvrđuje vodeću ulogu MOL grupe u području srednje i istočne Europe – u Češkoj MOL postaje drugi najveći igrač u maloprodaji, a u Slovačkoj dodatno poboljšava svoju prisutnost diljem zemlje, navodi se u priopćenju. Benzinske postaje Agip u obje zemlje bit će rebrandirane, u Češkoj većinom u brend MOL, a u Slovačkoj u brend Slovnaft. “Ova transakcija značajno doprinosi strategiji MOL grupe da poveća prisustvo u regiji srednje i istočne Europe. Vidimo značajan potencijal u korištenju novokupljenih prodajnih mjesta u skladu s našim novim konceptom za maloprodaju, kojim želimo postati očiti izbor klijentima”, kazao je Lars Hoeglund, viši potpredsjednik maloprodaje Mol grupe.

Kao rezultat ove transakcije, kao i akvizicije benzinskih postaja Lukoila u Češkoj na kraju 2014., MOL grupa će sada držati ukupno 316 benzinskih postaja u Češkoj. Tvrtka nastavlja proces rebrandiranja u maloprodaji prema objedinjavanju cjelokupne mreže pod dva brenda – MOL i Pap Oil.

Do kraja godine Mol planira ponuditi gorivo i usluge na više od 80 MOL-ovih benzinskih postaja u Češkoj, uključujući na gotovo 40 novokupljenih benzinskih postaja i 44 nekadašnjih Lukoilovih postaja. Kao rezultat sadašnjih akvizicija, nova organizacija uvrstiti će se u deset najvećih kompanija na češkom tržištu. U Slovačkoj, MOL grupa će upravljati s 253 benzinske postaje pod brendom Slovnaft. Rebrandiranje novokupljenih postaja započet će na jesen, a cijeli proces trebao bi biti dovršen 2016., kaže se u priopćenju.

Akvizicije u obje zemlje uključuju također veleprodajne aktivnosti i poslovanje vezano za zrakoplovstvo, kao i preuzimanje osoblja iz sjedišta. Isključuju, međutim, Eni-jevo brendirano veleprodajno poslovanje vezano za ulja i maziva. MOL grupa je ranije ove godine dovršila akviziciju 42 Eni-jeve benzinske postaje u Rumunjskoj.

Related Posts