MOL razvija inovativne tehnologije vodika

Podrška InoBata
 InoBat (s podrškom IPM Grupe, A.EN. Grupe i MSM Grupe) i MOL Grupa najavili su danas potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s ciljem razvijanja projekata na području tehnologije vodika u središnjoj i istočnoj Europi.

InoBat, akcelerator koji povezuje vodeće industrijske grupacije u središnjoj Europi s najboljim svjetskim tehnologijama, razvija paneuropski centar izvrsnosti za proizvodnju baterija sa sjedištem u Slovačkoj. Cilj je otvaranje demonstracijskih i proizvodnih linija za proizvodnju baterija s primjenom na području elektromobilnosti (električna vozila, hibridna vozila), pohrane energije (sustavi pohrane za potrošače i komunalne tvrtke) i alternativnih goriva (vodik). MOL Grupa vodeća je integrirana naftna i plinska kompanija u središnjoj i istočnoj Europi. Posluje u preko 30 zemalja te je važan igrač na globalnom tržištu energije. MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje temelje se na 80 godina iskustva u industriji ugljikovodika. Partnerstvo između MOL Grupe i InoBata predviđa suradnju u razvoju čitavog niza projekata u tehnologiji vodika u regiji srednje i istočne Europe, uključujući nabavu i opskrbu vodikom, razvijanje i testiranje tekućeg goriva s visokim udjelom vodika, distribuciju i prodaju takvog goriva te, potencijalno, izgradnju proizvodnog pogona koje bi uključivalo postrojenje za recikliranje goriva.

Marian Bocek, suosnivač i izvršni direktor InoBata, komentirao je predviđenu suradnju: “Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s MOL Grupom važan je iskorak za InoBat. Vjerujemo da će nam MOL-ovo dugoročno iskustvo u industriji pomoći da ubrzamo razvoj europskog ekosustava koji obuhvaća tehnologije vodikova goriva kreiranjem integriranog europskog lanca vrijednosti alternativnih goriva i e-mobilnosti. InoBat se nada da će zajedno s MOL-om uspjeti oblikovati nova tržišta i unijeti nemir u postojeća, ne samo u Europi već i globalno.”

Oszkár Világi, izvršni direktor za inovacije MOL Grupe, rekao je: “U skladu s MOL-ovom Strategijom 2030, želimo pružati podršku inovativnim projektima u središnjoj i istočnoj Europi koji odražavaju očekivane revolucionarne promjene na području prijevoza i mobilnosti. Kao tvrtka koja upravlja mrežom od gotovo 2.000 benzinskih postaja u regiji, želimo svojim kupcima ponuditi kako tradicionalna tako i alternativna goriva. Ova suradnja s InoBatom omogućit će nam da proširimo svoju ponudu i dosegnemo još jednu ključnu točku naše transformacije iz tradicionalnog maloprodajnog lanca u pružatelja usluga kupcima.”

You may also like

0 comments