MOL pustio u rad tvornicu butadiena

Mađarska naftna i plinska tvrtka MOL u utorak je pustila u rad novu tvornicu butadiena u Tiszaujvarosu u sjeveroistočnoj Mađarskoj, u sklopu ulaganja vrijednog 35 milijardi forinti (111,7 milijuna eura). Na svečanosti otvaranja mađarski je premijer Viktor Orban izjavio da će MOL značajno pridonijeti obnovi mađarske kemijske industrije.

MOL je također postavio kamen temeljac za izgradnju tvornice sintetičke gume koju će graditi na toj lokaciji u suradnji s tvrtkom Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR). Dovršetak radova na izgradnji te tvornice nedaleko tvornice butadiena, glavne sirovine za proizvodnju sintetičke gume, očekuje se u 2017. godini. Po riječima premijera Orbana, mađarska je industrija, zajedno sa svojim najznačajnijim igračem MOL-om, sada dovoljno snažna da je vodeće multinacionalne kompanije smatraju ravnopravnim partnerom. “Partnerstvo s MOL-om snažno je partnerstvo s Mađarskom i njezinim građanima koje će dovesti do uspjeha”, istaknuo je mađarski premijer.

Predsjednik i izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernadi kazao je da u grupi procjenjuju da će im navedena investicija povećati godišnju dobit za šest do 10 milijardi forinti. Napominje i da će gradnja tvornice sintetičke gume stajati dvostruko više od one butadiena.

You may also like

0 comments