Gulf Keystone Petroleum, partner mađarske naftne i plinske grupe Mol u kurdistanskom polju Šajkan, objavio je u četvrtak u poslovnom izvješću da mu regionalna kurdistanska vlada duguje 283 milijuna dolara za isporučenu naftu i ostale troškove. Kompanija je prvu polovinu godine zaključila s gubitkom nakon poreza od 77,7 milijuna dolara, čime je on više nego udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Gotovinske rezerve iznosile su u prvoj polovini ove godine 63,9 milijuna dolara, od čega im više od polovine treba za plaćanje duga, navode u Gulf Keystoneu.

Prihodi su u prvoj polovini godine iznosili 30,1 milijun dolara i uvećani su 61 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dug regionalne kurdistanske vlade za isporučenu naftu iznosio je na kraju lipnja 283 milijuna dolara, pokazuje izvješće. U veljači je nakratko obustavljena isporuka zbog neplaćenih računa. Gulf Keystone upravlja kurdistanskim poljem Šajkan u kojem im je partner mađarski Mol, s udjelom od 20 posto. Ukupno je u tom polju u 12-mjesečnom razdoblju do kraja lipnja proizvedeno 4,7 milijuna barela nafte, dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

Sredinom kolovoza dosegnut je u polju Šajkan novi dnevni proizvodni rekord od 45 tisuća barela dnevno a prosječno se proizvodi nešto više od 40 tisuća barela dnevno, gotovo dvostruko više nego krajem 2014. “Gulf Keystone je oprezno optimističan glede budućnosti”, ističe u priopćenju izvršni direktor Jon Ferrier.

Nakon podmirivanja svih dugova i uspostave redovitog ciklusa plaćanja za isporučenu naftu u Gulf Keystonu očekuju povećanje dnevne proizvodnje u polju Šajka do zacrtanih 100 tisuća barela dnevno u prvoj razvojnoj fazi.

Related Posts