MOL odustaje od isplate dividendi u INA d.d.

Mađarski MOL obustavio je svoj zahtijev za sazivanje izvanredne skupštine Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende u visini od 2 milijarde kuna.

Razlog su padajuće cijene nafte koje bi mogle negativno utjecati na poslovanje Ine, izvijestili su u utorak iz domaće naftne kompanije. “U ime MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company želimo obavijestiti Upravu INA Industrija nafte kako, uslijed padajuće cijene nafte i njenog mogućeg negativnog utjecaja na Inu, MOL kao odgovoran dioničar obustavlja svoj zahtjev da se sazove izvanredna skupština dioničara Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende”, navodi se u dopisu iz MOL-a.

Mađarski MOL je 25. studenog prošle godine od Uprave Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara Ine na kojoj bi se glasalo za potpunu isplatu dividende u visini od 2 milijarde kuna ili 260 milijuna eura iz zadržane dobiti.

Tada je MOL zahtjev za isplatom dividende obrazložio navodom da je spasio Inu od stečaja, financijske je stabilizirao i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom te da su nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima ′Sava′ i ′Sjeverozapadna Hrvatska′, dioničari shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj pa je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrata svojih prijašnjih ulaganja.

Na ZSE je radi toga dionica naše naftne kompanije u fokusu trgovanja, a tako će biti i danas, kažu analitičari RBA dioničkoga fonda.

You may also like