MOL najavio snažnu proizvodnju u Kurdistanu

Mađarska naftna i plinska grupa Mol i njezin partner Gulf Keystone objavili su u ponedjeljak da se proizvodnja na naftnom polju Šajkan u Kurdistanu nastavlja dvostruko snažnijim tempom nego u 2014. godini a stabilizirale su se i transakcije s lokalnim vlastima.

Kompanije su potvrdile da se proizvodnja u tom polju nastavila tempom od 40 tisuća barela dnevno, dosegnutim krajem prošle godine zahvaljujući proširenim proizvodnim kapacitetima i opremanju tri nove bušotine. Prije prosinačkog povećanja na tom se polju crpilo 25 tisuća barela dnevno. MOL ima 20-postotni udio u polju kojim upravlja Gulf Keystone. Dvije su kompanije u ponedjeljak izvijestile i da je Gulf Keystone primio uplatu regionalne kurdistanske vlade za isporučenu naftu u iznosu od 9,8 milijuna dolara. Početkom veljače MOL i Gulf Keystone obustavili su izvoz nafte iz Šajkana zbog neplaćenih računa. Paralelno su nastavljeni pregovori s kurdistanskim vlastima kako bi se osigurali dugovi i uspostavio stabilan ciklus plaćanja.

Dvije kompanije odvojeno nastoje osigurati pristup šajkanske nafte cjevovodu, što bi trebalo donijeti znatno bolje marže u odnosu na aktualan transport kamionima na izvozno tržište.

You may also like