MOL imao rekordnu dobit u prošlom razdoblju

60 poto više nego godinu ranije

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL u prvom polugodištu ostvarila je čistu CCS EBITDA od 1,56 milijardi dolara, što je 60 posto više nego godinu dana ranije, izvijestili su iz te kompanije u petak.

Samo u drugom tromjesečju ta je dobit dosegnula 893 milijuna dolara, što je 153 posto više nego u drugom tromjesečju 2020. godine. Kompanija je tako ostvarila najveću dobit u svojoj povijesti.

Kako se ističe u priopćenju, rezultat je to jačeg makroekonomskog učinka nafte, rekordno visokih petrokemijskih marži i ublažavanja ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa, što je dovelo do naknadnog pozitivnog učinka na obujam prodaje.

Snažna EBITDA u drugom tromjesečju omogućila je MOL Grupi povećanje procjene za cijelu 2021. pa sada očekuje da će ostvariti čistu CCS EBITDA od „oko 3 milijarde američkih dolara“ nasuprot ranije procijenjenih „oko 2,3 milijarde američkih dolara“.

Neto prodajni prihodi u prvom su polugodištu iznosili 8,56 milijardi dolara, što je za 37 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

„Naš otporni integrirani poslovni model ne samo da je uspio uspješno prebroditi izazove koje je pred nas postavio koronavirus, već je iskoristio i trenutno odličan robni ciklus. To znači da smo tijekom drugog tromjesečja zabilježili 893 milijuna američkih dolara čiste CCS EBITDA-e i da ažuriramo svoje smjernice za cijelu godinu na oko 3 milijarde američkih dolara, s prvotne 2,3 milijarde američkih dolara. Gledajući u budućnost mogu reći da sam jako zadovoljan napretkom koji ostvarujemo na ključnim projektima i ostvarenju strateških planova na putu prema 2030. i dalje“, izjavio je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

You may also like

0 comments