MOL i Thyssenkrupp ušli u novi petrokemijski projekt

MOL je potpisao inženjerske, nabavne i građevinske ugovore s tvrtkom Thyssenkrupp Industrial Solutions za implementaciju cijelog kompleksa polieter poliola, odnosno za tehnički opseg petrokemijskog projekta Polyol ukupno vrijednog 1,2 milijarde eura, izvijestio je MOL u srijedu.
Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura, uključujući i već nastale troškove. Novi proizvodni kompleks bit će izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovice 2021. godine. Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počet će u četvrtom tromjesečju 2018. godine, kaže se u priopćenju.

Novi kemijski kompleks imat će proizvodni kapacitet polietera poliola od 200 kilotona godišnje, veći od prvotno predviđenog i moći će proizvesti širi raspon krajnjih proizvoda nego što je predviđeno u trenutku objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a.

Uključivat će i jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost, izvještavaju iz MOL-a. Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi u priopćenju podsjeća da je investicijska odluka o Polyol projektu važan korak transformacijske strategije MOL 2030. “Ući ćemo u tržište visokovrijednih kemikalija i visokog stupnja znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućuje kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u srednjoj i istočnoj Europi”, rekao je Hernádi.

U skladu sa strategijom 2030, MOL Grupa širi petrokemijski lanac vrijednosti prema poluproizvodima i specijalnim kemikalijama i želi postati vodećom kemijskom grupom u srednjoj i istočnoj Europi.

Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, označeni su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primjene u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji te industriji namještaja.

You may also like

0 comments