MOL i PKN na putu suradnje u rizičnim investicijama

U svom intervjuu za ugledni mađarski list Figyelo predsjednik uprave poljskog PKN Orlena Dariusz Jacek Krawiec rekao je kako je energetski sektor strateški za cijeli svijet.

Tom je prilikom naglasio kako je prednost PKN-a I MOL-a u tome što imaju dobro financijsko zaleđe koje koriste za stvaranje strategije rasta te nadopunjavanje kapitalizacije. Druga je važna stvar što su obje kompanije snizile svoje dugove za 50 postotnih bodova te podigle svoj kreditni rejting,  U zajedničkom energetskom tržištu Europske unije vidi velike prilike, pogotovo u segmentu osiguranja energije i prilagodljivosti cijena. Energetska unija nije sama sebi svrhom, ona je alat kako učiniti Uniju snažnijom.

Rekao je kako su rafinerije pod velikim pritiskom zbog makroekonomskih okolnosti, ali i zbog toga što će se sve više bušotina u Europi zatvarati te postoji opasnost sve veće ovisnosti o energiji iz Rusije, ali i SAD-a. Cijene energenata opasno pritišću europsku energetsku industriju i njenu kompetitivnost. Korištenje energije u industriji je, zbog razvoja tehnologije, a u isto se vrijeme proizvodna popela za 70 posto. Sve je racionalnija i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, zato je PKN obnovio svoj projekt vjetroelektrana na Baltičkom moru.  “Snaga PKN-a proizlazi iz vertikalne integracije. Naše rafinerije u Češkoj I Poljskoj su blisko integrirane. Jedan od naših snažnih dijelova je I PKN-ov retail, koji nam u Poljskoj I Češkoj donosi veliki prihod“, naglasio je Krawiec. Planiraju rast i prema jugu.

Usporedio je MOL-ovu akviziciju u Hrvatskoj sa njihovom akvizicijom u Litvi. Tvrtka se zove Mažeikiu Nafta. Njihove su rafinerije uz investiciju PKN-a radile vrlo dobro. Međutim, tamo su dijelili vlasništvo s litvanskom željeznicom te su imali problem s njihovim shvaćanjem monopolističkog postavljanja menagementa. “Nafta i energija su od strateške važnosti, stoga Poljska ima kontrolne dionice u PKN-u. No, država se nikada ne miješa u našu želju unaprjeđenja kompanije, sve do povećanja profita“, upozorio je. “Poljak i Mađar, dva su protivnika, koja piju na kraju“, objasnio je Krawiec. Nije želio mnogo analizirati situaciju glede optužbe Zsoltta Hernardia u Hrvatskoj, nema nikakve informacije o odnosu MOL-a i hrvatskih vlasti. Ali izrazito poštuje Hernardia i smatra ga sjajnim upravljačem.

Planiraju suradnju s MOL-om na području proizvodnih procesa i eksploatacije, zato što su to vrlo rizični poslovi koji se ublažavaju kroz partnerstva

You may also like