MOL doviršio preuzimanje ENI-a u Mađarskoj

Nakon ove akvizicije MOL-ova maloprodajna mreža povećana je na više od 500 benzinskih postaja na teritoriju Mađarske.

Najnovije proširenje maloprodajne mreže povećava prisutnost MOL Grupe na lokacijama gdje je konkurencija ograničena i poboljšava pristup potrošačima na dobro pozicioniranim lokacijama u Budimpešti te na autocestama. Kroz integraciju svoje maloprodajne mreže MOL će ostvariti značajan sinergijski efekt maloprodaje i veleprodaje te optimizirati troškove.

Danas je MOL Grupa dovršila preuzimanje kompanije ENI Hungaria koja pod svojim upravljanjem ima 173 Agipove benzinske postaje u Mađarskoj (uključujući lokacije u svom vlasništvu) te veleprodaju na istome tržištu (bez veleprodaje maziva pod brendom ENI-ja). S ovom akvizicijom maloprodajnu mrežu MOL Grupe čini više od 2000 benzinskih postaja u deset zemalja srednjoistočne Europe.

Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik Grupe za downstream, tim je povodom izjavio: “Zaključivši ovu akviziciju dodatno smo proširili tržište za svoje rafinerije te osigurali veći profit svojih prodajnih aktivnosti. Akvizicija i integracija oko 450 benzinskih postaja u SIE u posljednje dvije godine vodi nas sve bliže ostvarenju našeg strateškog cilja do 2017., a to je povećanje količine prodanog benzina za više od 25%. Nadalje, zahvaljujući regionalnom širenju sada imamo više od milijun potrošača dnevno i namjera nam je svoja prodajna mjesta sve više koristiti za pružanje novih usluga, nevezanih uz prodaju goriva.”

Nakon kupnje ENI Hungaria, MOL Grupa uskladit će vizualni identitet sadašnjih Agipovih postaja s brendom MOL-a, i to prema najnovijim standardima koji uključuju i Fresh Corner koncept (prvenstveno kavu, svježe pripremljenu hranu te svakodnevne namirnice).

Lars Höglund, viši potpredsjednik MOL Grupe za maloprodaju, ovako je komentirao najnoviju akviziciju: “Mi vidimo velike mogućnosti u korištenju novostečenih Agipovih prodajnih mjesta u sklopu našeg novog maloprodajnog koncepta: želimo postati prvi izbor potrošača kada je riječ o korištenju uslužnih postaja s gorivom. Kako bismo ostvarili taj cilj, misija nam je osigurati ponudu bitnih visokokvalitetnih proizvoda i usluga koje će doprinijeti boljem iskustvu potrošača na našim uslužnim postajama s gorivom te ih učiniti zadovoljnim putnicima koji se kod nas osjećaju dobrodošlo. Potaknuti tim ciljem, mi neprestano tražimo načine da podignemo kvalitetu svoje usluge i ponude, razvijajući ih u skladu s potrebama modernoga potrošača koji je u pokretu.”

U protekle dvije godine, MOL Grupa kupila je oko 450 benzinskih postaja na području srednjoistočne Europe te sada upravlja maloprodajnom mrežom s više od 2000 postaja. Grupa je 2015. godine dovršila akviziciju ENI-jeve distribucije u Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj (uz izuzetak veleprodaje maziva pod brendom ENI) te preuzela poslovanje Lukoila u Češkoj. Posljednja akvizicija Grupe, u lipnju 2016., bila je ENI-jeva distribucija u Sloveniji. Kroz sve te akvizicije MOL je dodatno ojačao svoju poziciju tržišnoga lidera u Mađarskoj i Slovačkoj, postao je vlasnikom druge po veličini maloprodajne mreže u Češkoj, treće po veličini maloprodajne mreže u Rumunjskoj te učvrstio status trećeg vodećeg dobavljača na slovenskome tržištu.