Mogućnost smanjenja proizvodnje podigla cijene nafte na 35 dolara

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 35 dolara, poduprte nadom da će veliki proizvođači postići dogovor o smanjenju proizvodnje radi pružanja potpore cijenama.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,77 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 79 centi. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 92 centa višoj cijeni, od 34,15 dolara, a u identičnom je plusu dočekao jučerašnje zatvaranje tržišta.

U drugoj polovini tjedna tržišta su crpila podršku iz nade da bi vodeći proizvođači u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija mogli postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi se pružila podrška cijenama i smanjio višak u opskrbi. Rusija je ovog tjedna poručila da bi mogla surađivati s OPEC-om u tom smjeru, što u proteklih 15 godina nisu bili spremni učiniti.

Tako je potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič u petak izjavio da bi se ruska proizvodnja mogla smanjiti slijedom smanjenih ulaganja, istaknuvši ipak da država neće intervenirati kako bi se uspostavila ravnoteža na tržištu. Naknadno je iz ruskog ministarstva vanjskih poslova priopćeno da će ministar Sergej Lavrov, koji inače nikada ne daje izjave o naftnoj politici, posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate i Oman kako bi razgovarao o stanju na naftnim tržištima. “Iako takav ishod smatramo malo vjerojatnim, smanjenje proizvodnje za pet posto samo u Rusiji i Saudijskoj Arabiji bilo bi dovoljno da se tržište približi ravnoteži”, konstatirala je u bilješci objavljenoj u petak konzultantska kuća Jefferies, aludirajući na ruske izjave.

“Ako OPEC Rusiji predloži ograničenje proizvodnje koje ne potkopava dugoročne ruske ciljeve a ključni ruski proizvođači podupru sporazum, Rusija bi mogla pristati na ograničenja proizvodnje”, ističu analitičari ESAI Energyja. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 28,28 dolara, što znači da je porasla 1,88 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments